Een alarmerend bericht uit het Amsterdamse riool. Het aantal coronabesmettingen in de hoofdstad lag vorige week een stuk hoger dan de week daarvoor. Dat concludeert microbioloog Gertjan Medema na rioolonderzoek.
"Het is duidelijk dat het virus in Amsterdam nu meer rondwaart dan een week eerder", zegt Medema bij Kennislink, een website over wetenschapsnieuws.
Met factor 10 toegenomen
Medema werkt bij het wateronderzoeksinstituut KWR. Daar doen ze wekelijks proeven in het rioolwater. Uit het onderzoek valt nu op te maken dat de concentratie coronavirusresten in het rioolwater in één week met factor 10 is toegenomen naar ruim 40 virus-gen-deeltjes (stukjes RNA van het coronavirus) per milliliter.
"Maar dat de virusconcentratie in het afvalwater een factor 10 hoger is, zegt niet automatisch dat er tien keer meer mensen besmet zijn", zegt Medema. Wel durft hij te stellen dat er sprake is van een toename in het aantal besmettingen.
Overigens is er ook bij de GGD in Amsterdam sinds eind mei een toename te zien in het aantal mensen dat positief getest is.
Het aantal ziekenhuispatiënten in Amsterdam is relatief gezien hoger dan in de provincie Noord-Holland als geheel.
Coronapiek voorbij? Wereldwijd absoluut niet
De stijging hoeft niet te betekenen dat tweede golf begonnen is, zegt het KWR. Het rioolwater wordt op zeven plekken in Nederland gemeten, en de stijging treedt niet overal op. In Utrecht en Den Haag zakte de besmettingsgraad juist een beetje. En op Terschelling werden helemaal geen virusdeeltjes gevonden.