Economisch zelfstandig

Steeds minder vrouwen in armoede na echtscheiding

19 juni 2020 05:03 Aangepast: 19 juni 2020 09:37
Archieffoto. Beeld © ANP

Vrouwen zijn de afgelopen jaren economisch zelfstandiger geworden en vervallen daardoor minder vaak in armoede na een echtscheiding. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Bij mannen is dit ook te zien, maar minder sterk. Het CBS deed onderzoek naar de financiële gevolgen van echtscheidingen van 55.000 mensen.

Onder lage-inkomensgrens

In 2018 zat 17 procent van de vrouwen die een jaar eerder waren gescheiden onder de lage-inkomensgrens. Dat betekent dat ze in hun huishouden minder dan 1060 euro te besteden hadden. Vijf jaar eerder zat 25 procent van de onlangs gescheiden vrouwen onder die grens.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jeugdzorg overspoeld door vechtscheidingen

"Dit heeft puur te maken met vrouwenemancipatie", verklaart CBS-socioloog Tanja Traag. Steeds meer vrouwen werken en ze maken ook meer uren. Daardoor zijn ze vaker economisch zelfstandig en lukt het dus beter om na een scheiding rond te komen. Veel vrouwen vervallen ook niet in armoede omdat zij na een echtscheiding aanspraak maken op extra uitkeringen of besluiten meer te gaan werken. Maar dat verklaart niet het verschil met vijf jaar geleden.

Partneralimentatie

Het CBS heeft eventuele partneralimentatie die vrouwen krijgen niet meegenomen. De onderzoekers hadden daar geen gegevens over. Uit eerder onderzoek weet Traag wel dat dit bedrag voor veel pas gescheiden vrouwen niet toereikend is om ze uit de armoede te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

China wil scheidingen voorkomen: koppels moeten een maand 'afkoelen'

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore