Ga naar de inhoud
Wereldvluchtelingendag

'Oorlogsvluchteling welkom voor ruime meerderheid Nederlanders'

Vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Beeld © ANP

Acht op de tien Nederlanders vinden dat mensen die op de vlucht zijn voor oorlog of vervolging in ons land terecht kunnen voor bescherming. Dat blijkt uit een onderzoek in het kader van Wereldvluchtelingendag.

Onderzoeksbureau Ipsos peilde in 26 landen de mening van de bevolking over vluchtelingen. Nederland staat in de kopgroep als het gaat over het willen toelaten van oorlogsvluchtelingen. Alleen in Zweden was het percentage van de inwoners hoger.  

Motieven vluchtelingen

Toch heerst er verdeeldheid als het gaat om de motieven van vluchtelingen in het algemeen om naar Nederland te komen. Ruim de helft van de Nederlanders (56 procent) denkt dat vluchtelingen om economische redenen bij Nederland aankloppen. Gemiddeld genomen denkt 59 procent van de inwoners van de 26 onderzochte landen dat.  

Vluchtelingenstroom
Lees ook:
Vluchtelingenstroom richting Europa zwelt weer aan na coronaluwte

Bij het onderzoek werd ook aandacht besteed aan de effecten van de coronacrisis op het vluchtelingenbeleid. Ongeveer een op de drie Nederlanders vindt dat het budget daarvoor omlaag moet, terwijl 42 procent geen reden ziet om iets te veranderen. 

Strenger tijdens coronacrisis

Ook vindt bijna de helft van de Nederlanders dat er tijdens de coronacrisis strenger moet worden gehandeld wat betreft het toelaten van vluchtelingen. Een derde vindt dat de huidige eisen intact kunnen blijven, terwijl 8 procent vindt dat er juist versoepeling moet plaatsvinden. 

Het onderzoek van Ipsos werd via een steekproef uitgevoerd onder 17.997 burgers van de 26 landen. 

Voor je laatste cent naar Europa, beelden van mensensmokkel aan Griekse grens

03:10
In maart zag correspondent Olaf Koens in het holst van de nacht hoe groepen vluchtelingen vanuit Turkije de oversteek wilden maken naar Griekenland.