Corona-update, stel je vraag

Het wordt weer warm: kan corona zich verspreiden via een ventilator?

18 juni 2020 16:22 Aangepast: 19 juni 2020 10:58

Er komen weer zeer warme dagen aan en wat verkoeling door een ventilator of airconditioning is dan bijzonder welkom. Maar lezers Arlynn, Tinie, Bo en Johan vragen zich of het gebruik van die apparaten tijdens de coronacrisis wel verstandig is. Welke rol spelen die apparaten in het verspreiden van het virus?

Coen Berends van het RIVM is duidelijk over de ventilatiesystemen in huizen en op kantoren: "Wij gaan er vanuit dat het virus zich niet via ventilatiesystemen verspreidt."

Besmettingen op schip

Uit internationaal onderzoek, onder meer op het cruiseschip Diamond Princess, waar een uitbraak voor honderden coronabesmettingen zorgde, blijkt dat ventilatiesystemen inderdaad niet zorgden voor verspreiding van het virus. Mogelijk heeft de overdracht wel plaatsgevonden door airconditioning, maar dat werd niet opgehelderd in het onderzoek.

Waarom zingen de kans op corona kan vergroten

Verslaggever Hans Schutte legt uit wat de minuscule aerosolen precies zijn.

Viroloog Louis Kroes van het LUMC zei eerder tegen RTL Nieuws dat airconditioning wél gunstig is voor verspreiding van het virus. Verspreiding is volgens hem afhankelijk van drie factoren: luchtvochtigheid, temperatuur en luchtstromen.

"Airconditioning verlaagt de luchtvochtigheid, waardoor de druppeltjes waar het virus in zit, sneller verdampen. Bij een lagere luchtvochtigheid kan het virus dus een grotere afstand afleggen." Hoeveel groter die afstand dan is, dat is niet duidelijk.

Verspreiding beperkt

Ook de temperatuur wordt door airconditioning lager. Dat zorgt er volgens Kroes 'in globale zin' voor dat het virus makkelijker kan worden overgedragen. De derde factor die een rol speelt in de verspreiding van het virus, zijn luchtstromen. Doordat airco's de normale luchtstromen verstoren, wordt de verspreiding van virussen daardoor juist beperkt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overal 1,5 meter afstand, behalve in een vliegtuig: hoe kan dat?

Resumerend: omdat in elk geval de luchtvochtigheid en temperatuur die veroorzaakt worden door een airco, ongunstig zijn voor mensen, adviseerde Kroes om de airco niet aan te zetten.

Raam of deur open

Berends van het RIVM wijst er verder op dat het in het algemeen van belang is om goed te ventileren door een raam of deur open te zetten. "Goed ventileren is nodig voor het verversen van de lucht en draagt bij aan een prettig en gezond binnenklimaat. Ramen en deuren open is dus prima. En een ventilator is prima. Die laatste zal echter meestal aangeschaft worden om wat verkoeling te geven."

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore