Zes video's

Hoe slecht is het om met je auto door een plas te rijden? Dit zegt de expert

18 juni 2020 15:17 Aangepast: 25 juni 2020 12:25
Een auto rijdt op hoge snelheid door een diepe plas in Helmond. Is dat nou wel zo slim? Beeld © Twitter/Instagram

Alle automobilisten maken het wel een keer mee, dat je door een plas rijdt en denkt: oei, was dat nou wel zo slim? Wanneer is een plas te diep om doorheen te rijden? We vragen het aan een expert - en leggen hem zes video's voor van afgelopen week.

Na een aantal flinke wolkbreuken wemelt het op sociale media van de - soms vermakelijke - filmpjes van automobilisten die er lol in lijken te hebben om eens even lekker diep het gaspedaal in te drukken. Anderen doen het voorzichtiger. Tot wanneer kun je dit zorgeloos doen?

"Auto's zijn geen boten, daar begint het mee", zeggen ze gelijk bij de ANWB. Het zit 'm in de motor, die zuigt normaal lucht op. Als de motor onder water staat, dan zuigt-ie water op. Funest voor de motor.

We leggen auto-expert Erik Jan de Jong een paar filmpjes voor. Wat is de grens? Wat kan wel en wat kan niet?

1. Gas erop!

We beginnen gelijk met het meest opvallende beeld. Deze video, gemaakt bij een viaduct bij station Helmond, wordt heel veel gedeeld op sociale media. Vooral de snelheid is opmerkelijk. Goeie strategie of juist heel onverstandig? Hij komt er in ieder geval doorheen...

"De snelheid ligt veel te hoog", zegt De Jong resoluut. "De bestuurder heeft misschien niet gezien dat daar zoveel water ligt. Hij dacht wellicht: ik rij hier gewoon met hoge snelheid doorheen, dan ben ik er snel weer uit. Maar het is niet verstandig, nee."

De auto-expert denkt niet dat deze Hyundai Accent op eigen kracht verder kan rijden. "Ik ben bang dat het afgelopen is met deze auto. Gewoon total loss."

2. Rustig an...

Onder datzelfde viaduct in Helmond zien we een automobilist kiezen voor een bedachtzamere rijstijl. Langzaam. Een betere keus?

Nou, nee. De ANWB-man ziet gelijk dat het pijnlijk fout gaat: "Die boeggolf aan de voorkant. Die golf gaat zó de motorruimte in", zegt hij. "Het water komt zelfs boven de koplampen uit. Ja, ik denk dat er water in de motor is gekomen." Een beetje autokenner weet wat dat betekent.

De auto-expert legt uit: "Een verbrandingsmotor zuigt altijd lucht in, best wel veel lucht, dat is nodig voor de verbranding. Er zit een filter in, dat zit in een behuizing en die is zo gemaakt dat je er wel mee door de regen en door plassen kunt rijden. Maar op een gegeven moment is de grens bereikt. Het luchtfilter in deze BMW zit wel vrij hoog, maar hoger dan de motorkap kan-ie niet zitten." Het kan niet anders dat de motor in beide filmpjes water is gaan zuigen, en dat betekent: motor kapot.

"Ik vrees voor de eigenaar van de BMW. Die gaat een hoge kostenpost hebben. Reken op een nieuwe motor. En dat kan zomaar oplopen tot 10.000 euro."

Wat hadden de automobilisten moeten doen? "In deze plas is er geen redden meer aan. Die was gewoon te diep. Je maakt zo van je auto geen boot maar een duikboot. Bij een viaduct weet je gewoon niet hoe diep het wordt. Dus als je daar water ziet staan, dan moet je eigenlijk altijd omdraaien."

3. Rijden in een wolkbreuk

Voor de meteorologen is dit alleen al vanwege het weerfenomeen spectaculair om te zien, deze wolkbreuk in Chaam. Gaat dit nou goed of net niet?

"Je ziet opnieuw een boeggolf, aan het begin van het filmpje", zegt De Jong. "Deze auto's rijden te snel. Ik vind het tricky. Die golf is maar eventjes, dus deze automobilist heeft geluk. Maar die snelheid ligt echt net te hoog."

De auto-expert adviseert: als de straat helemaal blank staat, zet de auto dan even stil. "Ook als je de weg kent: er kan een putdeksel omhoog zijn gekomen, waardoor je in een gat kunt rijden. Ik snap dat je naar een afspraak moet of naar huis wil, maar zet je auto even aan de kant. Als je schade hebt, ben je meteen duur uit. Dat is het nare. Kijk dus of je even kunt wachten totdat je weer delen van de weg kunt zien."

4. Hilariteit in de auto

Deze video, gezien vanuit de auto, is gemaakt in Son en Breugel. Mede door een tegemoetkomende auto komt een enorme plas water over het voertuig... Een risico?

"Je auto kan best wel een plas water over zich heen krijgen", antwoordt de auto-expert. "Ook geparkeerde auto's krijgen natuurlijk veel golven over zich heen van al het verkeer. Als je zelf het water omhoog stuwt, is dat een ander verhaal, maar hier gaat het goed. Je bent wel even het zicht kwijt door die tegemoetkomende auto. Ik vind dat niet heel relaxed, er zijn mensen die in de war kunnen raken en daardoor de verkeerde kant op kunnen sturen. Maar de mensen in deze video hebben er blijkbaar plezier van."

5. Waterpret in Oost-Souburg

Een op het oog onschuldig filmpje, de plas lijkt ook niet zo heel diep. De betrokken automobilist en de kinderen lijken er bovendien lol in te hebben. Niks mis mee toch?

"De diepte van de plas is hier niet heel diep, ik schat 4 centimeter. Ik vind wel dat hij er een behoorlijke gang in heeft, zeker met meerdere kinderen die daar staan. Ik ben geen politieagent, maar ik vind dit niet kunnen. Er is een gevaar van aquaplaning, de automobilist kan de macht over het stuur kwijtraken. Het is wel rock and roll, maar net effe niet handig. Je hebt gewoon meer kans op ongelukken in dit soort omstandigheden, en dan zijn er ook nog kinderen bij."

6. Dit gaat maar net goed...

We zijn weer terug in Helmond, dit keer een auto die wat langzamer dan in het eerst filmpje dwars door een diepe plas rijdt. Meer geluk dan wijsheid?

"Dit is te diep", zegt de auto-expert ook bij deze video. "Kennelijk is de automobilist verrast door het water. Deze Opel Corsa komt er wel mooi uit, maar eigenlijk is dit een domme actie. Het water komt net boven de wielen. De snelheid is keurig. Het is nét goed gegaan, het was op het randje. Dit zou je niet moeten doen."

Nog even voor de duidelijkheid

Toch nog even een paar vragen aan ANWB-expert Erik Jan de Jong:

Wanneer is een plas nou te diep om doorheen te rijden?

"Het antwoord is eigenlijk een beetje saai: kijk in de instructieboekjes. Je kunt in het algemeen met je auto door een plas waden van 10 tot 20 centimeter. Als je weet dat het bij 20 centimeter blijft, past dan je snelheid aan. De snelheid moet eruit, hoe sneller je rijdt hoe meer water er opspat."

En wat als je halverwege denkt: dit gaat niet goed?

"Mocht je onverhoopt in een tunnel met water staan, zet dan direct je motor uit. dan kan hij geen water meer aanzuigen. En mocht je motor uitvallen, dan zeker niet gelijk herstarten."

Wat zijn de gevolgen?

"Een nieuwe motor kost al gauw duizenden euro's, bij nieuwe auto's zo'n 10.000 euro. En dan hebben we het nog niet eens over de schade aan de elektra in de auto. Soms doet alles het nog gewoon, maar kunnen er dingen later door corrosie alsnog uitvallen."

En elektrische auto's?

"Een elektrische auto zuigt geen lucht aan, maar die zijn net zo kwetsbaar. Die staan onder hoogspanning."

Meer weten? Op de site van de ANWB staan nog veel meer tips.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore