Stortbuien

Wateroverlast in Nederland: 'Het water spoot uit de wc omhoog'

18 juni 2020 13:49 Aangepast: 18 juni 2020 14:17
Wateroverlast in Helmond Beeld © SQ Vision

De afgelopen dagen hebben zware buien in met name het zuiden en westen van het land voor veel wateroverlast gezorgd. "Alles wat door de riolering onderweg was, spoot uit het toilet naar boven", vertelt Sandra Daamen.

Zo werden zestien appartementen in Vlissingen ontruimd nadat water het gebouw in liep. En dat niet alleen. Op sociale media circuleren video's van mensen wier huis getroffen werd door het water.

Waterval

Eén van hen is Sandra Daamen (48) uit Helmond. Haar hele huis stond blank, zegt ze. "Het was echt bizar." Waar de regen gisteravond aanvankelijk buiten bleef, stroomde die in no-time langs beide kanten van de achterdeur naar beneden. "Alsof ik in een waterval stond en er emmers water naar binnen werden gegooid. Ik was met stomheid geslagen."

Het water liep door de huiskamer én de keuken. "Ik stond er tot aan mijn enkels in." Onderweg naar boven om handdoeken te halen, stond haar nog een verrassing te wachten. "Ik dacht: wat ruik ik nou? Toen bleek dat het water met geweld naar boven kwam uit het toilet. Alles wat door de riolering onderweg was, spoot op diverse plaatsen naar boven." 

Door de lucht vlogen 'ondefinieerbare schilfers', vertelt ze. "Ik denk er liever niet over na wat dat was. Het werd een vieze bende. Ik kwam handen en benen te kort. Mijn zoon zei: dat ga je toch niet met je blote handen wegpoetsen? Maar wat moest ik anders?" 

Schade door wateroverlast

De hevige regen- en onweersbuien van de laatste dagen hebben vooral in het midden en het zuiden van het land gezorgd voor schade, onder meer door wateroverlast.

Zo kreeg verzekeraar Interpolis 655 meldingen binnen van schade aan woningen en voertuigen. De wateroverlast in Zeeland van gisteren is daarin nog niet meegenomen.

Het Noord-Brabantse Gemert-Bakel viel op met elf bliksemschades. In Zuid-Holland kregen vooral Dordrecht en Zwijndrecht het flink te verduren. In de Groningse plaats Vlagtwedde was het ook raak met 21 schademeldingen door een hagelbui.

Meldingen van overstromingen van riolen en water in kelders en huizen kwamen verder vooral uit Overijssel, Gelderland en Limburg.

Uiteindelijk was Sandra 2 uur bezig met poetsen en opruimen, na een kwartier regen. Haar hele badkamerkast, waarin zo'n 30 handdoeken lagen, trok ze leeg en ze ging aan de slag met een trekker. "Alles wat ook maar op een doek leek, gooide ik in de strijd."

De grootste schade is de laminaatvloer bij het toilet. "Die zal het niet overleven. Maar die is maar klein dus dat is niet zo spannend. Ik hoop dat dit nooit meer gebeurt."

Wateroverlast. Wateroverlast.

Ook de 23-jarige Sandra van der Vleuten uit Helmond had last van de regenval. Het water liep via het plafond langs de muren af, kwam uit stopcontacten en niet veel later stortte een stuk plafond naar beneden, vertelt ze.

Samen met haar vriend woont Sandra nu vier maanden in haar huis in Helmond. Het is het eerste huis waarin ze samenwonen, en Sandra is hoogzwanger. "De babyspulletjes stonden net op hun plek, de muren zijn pas geschilderd. We hadden het nét klaar hier."

Het kapotte plafond Het kapotte plafond

Tot de weersomstandigheden gisteravond roet in het eten gooide. Sandra stond te koken en deed de afwas toen ze rond 19.00 uur geplens hoorde in de gang. "Toen ik ging kijken, zag ik het water langs de muren lopen."

"Ik had toen allerlei woorden in mijn hoofd die ik nu niet zal herhalen", vervolgt ze. "Het lag helemaal vol met water. De muren, de grond. Op de bovenverdieping, waar andere mensen wonen, kwam het water letterlijk uit de stopcontacten. Ik heb handdoeken neergelegd en gedweild."

Steeds vaker extreme buien: zoveel kan ons riool aan

De verwachting is dat er steeds vaker heftige regenbuien gaan vallen, maar hoeveel kan ons riool eigenlijk aan?

Voor de veiligheid zette Sandra de lamp in de hal uit. "Die begon te flikkeren. Je weet nooit wat er kan gebeuren."

Uiteindelijk werd het druppelen minder, maar toen diende het volgende probleem zich aan. Vanaf de bank hoorde Sandra gekraak, weer in het halletje. "Ik zag scheuren in het plafond. Mijn vriend zei dat ik weg moest daar. Vlak daarna stortte een stuk plafond naar beneden."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Flinke regen- en onweersbuien: overlast op verschillende plekken in het land

Met een gerust hart slapen was er dan ook niet bij. "Ik hoorde de hele tijd het gedruppel van het water en sliep uiteindelijk 4 uur. Ik had zelfs een nachtmerrie waarin het huis in elkaar stortte."

Toen ze opstond, bekeek ze de schade: vieze, natte vlekken op de muren en op het plafond, een stuk ingestort plafond en een hele muffe geur. "Het stinkt heel erg."

Vandaag wordt de schade opgenomen, zegt ze. "Wij zijn niet verzekerd, maar de verhuurder is verantwoordelijk. Ik hoop dat dit snel wordt opgelost."

Er zijn ook mensen die van de nood een deugd maken:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore