Eerst buien uitzitten

Na het weekend wordt het droger, zonniger en meerdere dagen ruim 30 graden

18 juni 2020 11:55 Aangepast: 18 juni 2020 12:57
Mensen zonnen op een houten loopbrug bij de Kralingse Plas. Beeld © ANP / Hans van Rhoon

Het is grauw en grijs als je naar buiten kijkt. En hoewel de buien niet meer zo stevig zijn als de afgelopen dagen, droog is anders. Gelukkig hebben we goed nieuws: het wordt in rap tempo droger, zonniger en warmer. Volgende week wordt het zelfs meerdere dagen warmer dan 30 graden.

Vandaag en morgen moeten we eerst nog wat buien uitzitten, vertelt Marc de Jong, meteoroloog bij Buienradar. "Tot het weekend blijft het grotendeels bewolkt, maar de kans op regen neemt met de dag af. Vanmiddag is er nog kans op een klap onweer, maar daarna is dat voorlopig ook voorbij."

Het weekendweer

Het weekendweer wordt al aardig, met gemiddeld 21 graden, weinig wind en een enkele bui. "Zaterdag lijkt het droog te blijven, en zondag kunnen er plaatselijk wat buien vallen. Maar de zon heeft ook af en toe de kans om te schijnen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vandaag code geel en muggenexplosie, volgende week kans op 30 graden

Na het weekend wordt het snel beter, zegt De Jong. De temperaturen stijgen met de dag. Waar het maandag nog 24 à 25 graden wordt, is het dinsdag al 27 graden. "Woensdag gaan we in het zuidoosten zelfs 30 graden halen."

Warmste dag

Zoals het nu lijkt doet de temperatuur er donderdag nóg een stapje bovenop. De Jong: "Het lijkt dan de warmste dag van de week te worden. Er is een kans dat het kwik plaatselijk de 33 graden aantikt."

Het spant er nog om of we een regionale hittegolf krijgen. "Met name in het zuidoosten is de kans echt wel aanwezig", zegt De Jong. We spreken van een hittegolf wanneer het vijf dagen minstens 25 graden is, waarvan drie dagen de temperatuur oploopt tot minstens 30 graden. 

Gelukkig wordt het dan niet zo benauwd als de afgelopen weken. "We zijn de vochtige lucht van het Middellandse Zeegebied kwijt. We hebben nu een westelijke aanvoer. De lucht is helder omdat die niet meer wordt vastgehouden onder de wolken, en de zon krijgt volop kans om te schijnen."

Veel zon

En dat zal dan ook zeker gebeuren. Dinsdag, woensdag en donderdag schijnt de zon gemiddeld 14 uur per dag. Als je dan op een onbewolkt moment van de zon geniet, kun je al binnen een kwartier verbranden. Smeren dus.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het gazon verzorgen bij warm weer: dit moet je wel en niet doen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore