Amsterdam

Eén deelnemer antiracismeprotest Dam besmet met corona

18 juni 2020 09:55 Aangepast: 18 juni 2020 14:01
De demonstratie op de Dam werd veel drukker dan gedacht. Beeld © ANP

Voor zover nu bekend is, is er één persoon die aanwezig was bij de antiracismedemonstratie op de Dam op 1 juni, positief getest op corona. Dat is zojuist bekendgemaakt door de gemeente Amsterdam. Het protest op de Dam leidde tot veel kritiek omdat door het grote aantal demonstranten 1,5 meter afstand houden niet mogelijk was.

Vooral burgemeester Femke Halsema kreeg veel kritiek te verduren omdat ze de demonstratie niet had afgeblazen toen het erg druk werd. Ook het feit dat ze zonder mondkapje verscheen bij het protest was een steen des aanstoots voor tegenstanders van de burgemeester.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ongenoegen over drukke Dam-demonstratie: 'Dit moet je absoluut niet willen'

De gemeente Amsterdam kwam vandaag met een update omdat de maximale incubatietijd van het coronavirus na 14 dagen voorbij is.

Geen klachten

De persoon die corona heeft, heeft volgens de gemeente op de Dam niemand kunnen besmetten. Op het moment van het protest had de persoon nog geen klachten. Er is verder niets bekendgemaakt over de identiteit van de besmette persoon.

Ook is niet duidelijk of de bron van de besmetting op de Dam ligt, zegt een woordvoerder van de GGD in een reactie. Dat de demonstrant het coronavirus heeft, kwam naar voren toen die zich liet testen vanwege klachten. Daarop heeft de GGD in het kader van het bron- en contactonderzoek gevraagd of de persoon op de Dam is geweest en dat bleek het geval.

Duizenden demonstranten opeengepakt op Dam tegen racistisch politiegeweld

Duizenden betogers hebben op de Dam in Amsterdam gedemonstreerd tegen politiegeweld tegen zwarten. Aanleiding is de gewelddadige dood van Amerikaan George Floyd in Minneapolis. De meeste betogers droegen wel een mondkapje.

Massale opkomst

Op de demonstratie op 1 juni kwamen veel meer mensen af dan van tevoren werd ingeschat. De schattingen lopen uiteen van 5000 tot 14.000 deelnemers. Door de massale opkomst, hielden de mensen geen 1,5 meter afstand. Burgemeester Femke Halsema kreeg veel kritiek, omdat ze de demonstratie niet beëindigde.

Halsema meldde vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering dat twee onderzoeken gaat instellen naar de ontwikkelingen rond de demonstratie. In die raadsvergadering overleefde ze een motie van afkeuring over haar optreden ronde de demonstratie van enkele oppositiepartijen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Halsema vond beelden van drukte op Dam 'pijnlijk om te zien'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore