Vooral onder jongeren

Sinds begin coronacrisis 61.000 meer ww-uitkeringen

18 juni 2020 05:42 Aangepast: 18 juni 2020 10:18
Het UWV in Rotterdam. Beeld © ANP

Het aantal ww-uitkeringen is in de drie maanden sinds de uitbraak van het coronacrisis met ruim een kwart gestegen. De werkloosheid is gegroeid naar 3,6 procent. Vooral jongeren met een flexibel arbeidscontract worden hard geraakt.

Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV en het Centraal Bureau voor de Statistiek. In totaal deelde het UWV in mei aan 301.000 mensen in Nederland een ww-uitkering uit, terwijl dat er in februari nog 240.000 waren.

Stijging onder jongeren

In mei kwamen er per saldo negenduizend ww-uitkeringen bij, vergeleken met april, toen het totale aantal ww-uitkeringen al explosief was toegenomen. Maatregelen tegen het coronavirus, zoals horecasluitingen en thuiswerken, werden medio maart aangekondigd.

Vooral onder jongeren steeg het aantal ww-uitkeringen sterk, zegt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van het UWV. Het aantal ontvangers van een uitkering in de leeftijdsgroep van 15 tot en 25 jaar is in drie maanden tijd verdrievoudigd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Noodknop' voor mensen met schulden bij UWV of Belastingdienst

"Jongeren zijn vaak de eerste groep die bij een krimp van de werkgelegenheid hun baan verliezen. Dit komt omdat zij vaak werken met een tijdelijk contract", zegt Witjes. "Daarentegen zijn jongeren ook vaak de eerste die weten te profiteren als de arbeidsmarkt weer aantrekt."

Horeca en catering 

Daar komt bij dat jongeren veel werken in sectoren die hard zijn geraakt door de coronacrisis, zoals de horeca. In die sector waren er in mei ruim 12 procent meer werkloosheidsuitkeringen dan een maand eerder.

Ook in de schoonmaakbranche (plus 7 procent), de detailhandel (plus 6,4 procent) en in de uitzendbranche (plus 6,3 procent) namen de ww-aanvragen sterk toe.

De uitstroom uit de ww was in mei opvallend genoeg hoger dan in eerdere maanden. Gemiddeld werden vorige maand 8200 ww-uitkeringen per week beëindigd, tegenover 6400 in april. Dat kan komen doordat mensen weer werk hebben, maar ook doordat de maximale duur voor de werkloosheidsuitkering voorbij is.

CPB: economie krimpt dit jaar met 6 procent

De Nederlandse economie krimpt hard door de coronacrisis. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Planbureau. Het CPB spreekt van een uitzonderlijke terugval.

Werkloosheid op niveau begin 2019

Niet alle mensen die werkloos zijn hebben een ww-uitkering aangevraagd, blijkt uit cijfers van het CBS die ook vandaag zijn gepubliceerd. In mei waren er 330.000 werklozen in Nederland, oftewel 3,6 procent van de beroepsbevolking. Een maand eerder was dat nog 3,4 procent.

Volgens het statistiekbureau ligt de werkloosheid nu op hetzelfde niveau als begin 2019. Kenners vreesden een sterkere stijging en hielden in doorsnee rekening met een werkloosheidscijfer van 4,2 procent.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore