Doodbijten schapen

Friesland wil wolf buiten de deur houden

18 juni 2020 00:28
Een wolf op archiefbeeld. Beeld © ANP

De wolf is niet welkom in Friesland. Een meerderheid in de Provinciale Staten steunde gisteravond een motie van de VVD die opriep de wolf te weren.

Dat zei VVD-Statenlid Marten Dijkstra van de VVD voor NPO Radio 1. Volgens Dijkstra is de wolf al gesignaleerd in de provincie en heeft hij ook schapen doodgebeten. Het dier heeft zich nog niet definitief in Friesland gevestigd.

Verdovingspijltje

Het is nog niet duidelijk op welke manier de wolf buiten de provincie moet blijven. "Het hoe laten we graag aan het college", aldus Dijkstra. Zelf suggereert hij de wolf de verdoven met een verdovingspijltje om hem vervolgens weer elders in Europa uit te zetten.

De wolf is beschermd en mag niet worden afgeschoten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hobbyfotograaf André stond oog in oog met wolf: 'Echt spannend'

Drenthe maakte dinsdag al bekend dat de wolf zich naar verwachting 'over niet al te lange tijd' gaat vestigen in de provincie. Daar werden al speciale wolfwerende hekken aangeschaft. Ook is een commissie opgesteld om bijvoorbeeld schapenhouders voor te lichten over aanvallen en een eventuele schadevergoeding.

Wolf tegenkomen  

Bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) wil wel eens een wolf tegenkomen, bleek gisteren uit onderzoek dat Landbouwminister Carola Schouten heeft laten doen. Een ruime meerderheid is dan ook niet van plan om natuurgebieden waar wolven voorkomen te mijden.

Boze wolf niet te stoppen

In mei werden er in Brabant 58 schapen gedood door een wolf. De provincie stelde daarom netten beschikbaar aan schapenboeren om hun dieren te beschermen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore