Ga naar de inhoud
'Flexibele heropening'

Studentenorganisaties: niet verplicht reizen buiten spits, geen verschuiving lestijden

Studenten willen op elk moment gebruik kunnen maken van het ov – ook in de spits. Beeld © ANP

Studentenorganisaties vinden dat studenten op elk moment in het ov moeten kunnen reizen, dus ook in de spits. Vanwege de coronacrisis wil het kabinet dat studenten alleen op rustige tijdstippen reizen met het ov en dat de studietijden daarop worden aangepast.

De organisaties zien niets in het plan om het onderwijs ook 's avonds en in de weekeinden te laten verzorgen. Dat schrijven ze in een gezamenlijke brief aan de minister Van Engelshoven (Onderwijs) en aan staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Studievertraging

Volgens de briefschrijvers woont 10 procent van de studenten buiten zijn studiestad. Als de studenten niet met het openbaar vervoer mogen, zou de kans groot zijn dat ze studievertraging oplopen. De studenten vragen daarom voor een flexibele heropening van het ov.

Voor het capaciteitsgebrek in het ov hebben de studenten al een oplossing: "Er zijn nog tientallen touringcarorganisaties die op het moment van schrijven zonder werk zitten en de ov-capaciteit ongetwijfeld met liefde verhogen", schrijven ze in de brief.

Universiteit
Lees ook:
Universiteit mag student digitaal in de gaten houden tegen spieken

Daarnaast roepen de studenten de minister op om niet in te zetten op onderwijs in de avond en weekend omdat velen dan een bijbaantje hebben. Studenten zijn vaak werkzaam in sectoren die door de coronacrisis hard zijn getroffen, waardoor zij de afgelopen maanden inkomsten moesten missen.

"Het weekend is geen latente ruimte in het onderwijs," stelt David Jan Meijer van De Vrije Student. "Het weekend wordt gebruikt om huiswerk te maken, achterstanden in te halen of om je geld te verdienen."

'Hoeft niet, mag wel'

Een woordvoerder van Van Engelshoven zei dat colleges in het weekeinde een mogelijkheid zijn als noodoplossing als de onderwijsinstellingen dat willen. "Natuurlijk zijn wij ook geen voorstander van onderwijs in het weekend. Met de afgesproken tijdstippen voor college en gebruik van ov wordt het alleen niet onmogelijk gemaakt om in de avond en in het weekend onderwijs te verzorgen, net als voor de coronacrisis het geval was. Het hoeft dus niet, maar het mag wel."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.