Ga naar de inhoud
'Uitgelokt door AIVD'

Terreurverdachte Hardi N. heeft spijt: 'Na de arrestatie ging de knop om'

Links: Hardi N.

De 36-jarige Hardi N. (36), de Arnhemmer die wordt verdacht van het voorbereiden van een terreuraanslag in Nederland en het leiden van een terroristische organisatie, heeft vandaag in de rechtbank spijt betuigd. "Ik ben keihard met mezelf aan het werk gegaan om dat gif uit mezelf te verwijderen."

"Ik heb enorm veel spijt", zei hij op de derde dag van het terreurproces in de Rotterdamse rechtbank. "En er gaat ook geen dag voorbij dat ik er geen spijt van heb. Al datgene waar ik van word verdacht, dat druist honderd procent in tegen mijn religie. Maar ook honderd procent tegen de menselijkheid."

'Verdienen de dood'

Het staat in contrast met een afgeluisterd telefoongesprek dat hij anderhalf jaar geleden voerde met zijn moeder. Daarin zei hij onder meer: "Ik zweer bij de Koran. Allah is mijn getuige. Als ik me in naam van God tot ontploffing zou brengen, zou ik ze willen vermoorden omdat zij niet moslim zijn. Deze mensen zijn of huichelaar of onwetend. Deze mensen verdienen de dood."

Terreurverdachten kopen wapens van undercoveragent

01:13
Het Openbaar Ministerie gaf vorige week beelden vrij van de overhandiging van de onklaar gemaakte vuurwapens.

N. zegt dat hij is uitgelokt en gehersenspoeld, volgens hem door AIVD-agenten. "Dat ik ooit zo naïef en dom ben geweest, dat ik me heb laten verleiden door twee figuren. Ik ben nu keihard met de imam aan het werk om het gif uit mezelf te krijgen."

'Knop ging om'

Hardi N. werd in september 2018 opgepakt in een vakantiehuisje in Weert, waar hij met drie medeverdachten bomvesten en wapens in ontvangst nam van infiltranten van de politie. Volgens justitie is Nederland hiermee aan een aanslag ontsnapt.

"Op het moment van de arrestatie ging de knop al om", zei N, die eerder is veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar het door de terreurbeweging IS uitgeroepen kalifaat en onder toezicht stond van de reclassering. Hij verzweeg voor de reclassering zijn dubbelleven. "Oprecht veranderen is nu het enige wat ik kan doen."

Hoofdverdachte
Lees ook:
Hoofdverdachte Arnhemse terreurzaak spreekt voor het eerst tijdens proces

N. zegt dat hij een boek wil schrijven om jongeren te waarschuwen voor radicalisering. "Het is niet laf om te veranderen." Naar zijn zeggen was hij op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught de eerste die de baard afschoor. "En ik geef ook vrouwen tegenwoordig weer een hand."

'Honderd procent nee'

Op de vraag van de rechter of hij zijn aanslagplannen zou hebben doorgezet, antwoordde hij: "Honderd procent nee. Ik was wel besmet met de ideologie. Ik was er al jaren mee bezig, maar die aanslag had honderd procent niet plaatsgevonden."

Tot nu beroept hij zich tijdens de rechtszaak op zijn zwijgrecht. Als hij echt spijt heeft, zegt de officier van justitie, moet hij nu ook verklaringen afleggen over de gebeurtenissen. "Bij afrekenen met het verleden hoort ook verantwoording afleggen. U vraagt aan de rechtbank om u te geloven. ik stel daar tegenover, dat het ontzettend ingewikkeld is iemand te geloven die geen openheid van zaken geeft."

Het strafproces gaat vrijdag verder. Dan komt het OM met de strafeisen voor de zes Arnhemmers.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update