Ga naar de inhoud
'Beïnvloed door AIVD'

Hoofdverdachte Arnhemse terreurzaak spreekt voor het eerst tijdens proces

Een van de verdachten draagt een bomvest en houdt een kalasjnikov vast. Met de linkerhand drukt hij op het ontstekingsmechanisme van het bomvest.

Hardi N. (36), de hoofdverdachte in de Arnhemse terreurzaak waarin zes mannen worden verdacht van het voorbereiden van een aanslag in Nederland, heeft zijn stilzwijgen tijdens het omvangrijke strafproces deels doorbroken. Tot nu toe beriep hij zich op zijn zwijgrecht.

Vandaag op de derde zittingsdag in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam riep hij de rechters op te onderzoeken in hoeverre hij is beïnvloed door de AIVD.

Zaadje geplant

N. vertelde de rechtbank dat hij sinds 2016 tientallen onlinegesprekken voerde met een vertrouweling, die in zijn huidige optiek een AIVD-agent moet zijn geweest die hem heeft uitgelokt.

"Op een gegeven moment waren dit geen gezonde gesprekken meer", vertelde N. "Heel veel gesprekken gingen over het legitimeren van een aanslag in het westen. Ik had wel vraagtekens, maar hij zei dat het gelegitimeerd was. Zo is het zaadje geplant."

Terreurproces
Lees ook:
Terreurproces begonnen: 'Nederland aan aanslag ontkomen'

Afschuwelijke ideologie

De rechter las ook voor uit eerdere verklaringen van N.: "Ze hebben mij een jaar lang gehersenspoeld en besmet met hun ideologie, ik was bang dat ze me iets aan zouden doen als ik zou stoppen." N. wil daarom dat de rechtbank de rol van de AIVD onderzoekt. "Ik ben niet de stichter of drager van deze afschuwelijke ideologie", zei hij.

N. vroeg zijn vertrouweling om een wapen, vertelde hij de rechtbank, omdat zijn vertrouweling daarop aandrong. "Hij zei dat moslims iets nodig hebben om zichzelf te verdedigen. Keer op keer drong hij erop aan. Dat is de reden dat ik hem vroeg. Hij gaf ook aan dat hij in staat is om alles te leveren. Ik ging erop in, om te laten zien: 'ik volg je advies'."

Zo werden zes terreurverdachten gearresteerd in Nederland:

00:37
Het Openbaar Ministerie heeft beelden vrijgegeven van de arrestatie van zes terreurverdachten. Het OM vermoedt dat de verdachten een aanslag in Nederland aan het voorbereiden waren. Er ging een grote undercover-operatie aan de arrestatie vooraf.

Ontsnappen aan grote aanslag

Op vragen van advocaten van vier medeverdachten, die hem wilden horen als getuige, antwoordde N. niets. "Als u nu niet gaat verklaren, wanneer dan wel?", vroeg een van de advocaten zich af. "Ik wil wel meegeven dat ik het echt betreur dat u deze proceshouding inneemt. Ik hoor ook andere verdachten zeggen dat ze hopen dat u gaat verklaren. De ruis moet uit de zaak."

In de zaak staan zes verdachten in leeftijd variërend van 22 tot en met 36 jaar terecht. Ze werden in september 2018 tijdens een grootscheepse actie opgepakt in een vakantiehuisje in Weert, waarmee Nederland volgens justitie aan een grote aanslag was ontsnapt. In het vakantiehuisje oefenden vier verdachten met bomvesten en kalasjnikovs die door de politie onklaar waren gemaakt.

Verslaggever Jeroen Wetzels is bij het proces aanwezig en twittert over wat daar gebeurt:

Terreurverdachten kopen wapens van undercoveragent:

01:13
Tijdens de rechtszaak tegen zes terreurverdachten heeft het Openbaar Ministerie beelden vrijgegeven hoe de verdachten wapens kochten. Op de beelden is te zien hoe de mannen rondlopen met Kalasjnikovs, bomvesten en handvuurwapens.
Terreurverdachten
Lees ook:
Terreurverdachten ontkennen en zwijgen over voorbereiden aanslag op Gay Pride