Corona-update, stel je vraag

Hoe zit het als je op vakantie wilt buiten Europa?

17 juni 2020 20:49 Aangepast: 17 juni 2020 21:27

De reisadviezen zijn begin deze week versoepeld. We mogen weer op vakantie naar zeventien Europese landen. Maar wat als je op vakantie wilt naar een land buiten Europa? Onze lezers Matthijs, Tiny, Michel en Aart vragen of dit al kan.

Als je op vakantie wilt, zijn er allereerst twee belangrijke dingen om op te letten: de regels in het land van bestemming en het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voorzichtig goed nieuws

Voor wie op vakantie wil buiten Europa, komt voorzichtig goed nieuws onze kant op. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken reageerde maandag na de versoepeling van Europese reisadviezen, dat hij hoopt dat ook reizen buiten Europa mogelijk wordt. "De verwachting is dat deze zomer de richtlijnen ook voor sommige landen buiten Europa worden versoepeld. Dit zal zoveel mogelijk in samenspraak gebeuren met andere EU-landen"

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Over welke landen de versoepelingen gaan, is onduidelijk. Maar wat wel zeker is, is dat op dit moment het reisadvies buiten Europa nog overal 'oranje' is, wat betekent dat vakantiereizen worden afgeraden.

Of dit reisadvies wordt versoepeld, hangt naast de samenspraak met de andere EU-landen af van hoe groot het risico is op besmetting. Een land met een kleiner of gelijk risico komt eerder in aanraking voor een 'geel' reisadvies ('reizen kan, maar er zijn risico's') dan een land met een groter risico op besmetting. 

Een paar voorbeelden

We gaan een paar voorbeelden langs. Het reisadvies hangt namelijk niet alleen af van Nederland of de EU, maar ook van het land zelf. Je kunt bijvoorbeeld niet naar het (bijna) coronavrije Nieuw-Zeeland, omdat die grenzen waarschijnlijk dicht blijven tot er een vaccin is.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hier wordt weer gerugbyd, in een vol stadion: 'Dit is werkelijk fantastisch'

Als je een rondreis door de Verenigde Staten hebt gepland, is er op dit moment ook nog geen duidelijkheid. De VS heeft een inreisverbod voor inwoners van de Schengenlanden – Nederland hoort daarbij. Er is nog geen zicht op de versoepeling van die maatregelen. Je mag wél de VS uitreizen. 

Inreisverbod of geen vluchten

Een land als Japan heeft weer andere voorwaarden. Je krijgt namelijk geen visum als je veertien dagen voor je aankomst in Japan, in Nederland of een ander Schengenland bent geweest. Stel, je hebt voor 20 maart al een visum aangevraagd, dan is dat ongeldig. Als je als Nederlander in Japan woont en daarvoor een verblijfsvergunning hebt, gelden dezelfde regels. Je wordt geweigerd als je in een Schengenland bent geweest.

Het kan ook zijn dat er helemaal geen vluchten naar een land gaan. Zo gaan er geen passagiersvliegtuigen naar bijvoorbeeld Marokko, Argentinië, Thailand en Zuid-Afrika. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de grenzen gesloten zijn. Op deze kaart is te zien of landen vluchten (gedeeltelijk) laten landen of helemaal niet. 

Maar stel, je wilt bakken in de zon van het Caribische deel van het Nederlands gebied, dan kan dat weer vanaf 1 juli. Tot die tijd mogen op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba geen vluchten uit de EU landen.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog:

'Mensen met beperking vergeten groep tijdens coronacrisis'

Ook als landen een geel reisadvies krijgen, is een vakantie nog niet zorgeloos en zonder risico. "In alle landen blijven maatregelen van kracht om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Vakantiegangers krijgen daarmee te maken", reageerde minister Blok. Check daarom, voor je in het vliegtuig of in de auto stapt, het reisadvies. Ook als je binnen Europa reist. 

Situatie kan veranderen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt op dit moment nog om alleen buiten Europa te reizen als het écht noodzakelijk is. "Een vakantie is geen noodzakelijke reis." Als je terugkomt van een reis buiten Europa, wordt dringend verzocht twee weken in quarantaine te gaan.

Alle Nederlanders die op vakantie gaan, zowel binnen als buiten Europa, moeten er rekening mee houden dat de situatie snel kan veranderen.

Wat zijn noodzakelijke reizen?

Bij het oranje reisadvies geldt: alleen noodzakelijke reizen. Een begrafenis van een familielid of een bezoek aan een terminaal ziek familielid valt daaronder, maar de uitzondering geldt alleen voor eerste- en tweedegraads familieleden. Dat zijn partners, kinderen en kleinkinderen.

Een noodzakelijke reis kan ook te maken hebben met iemands beroep. Zorgpersoneel, grensmedewerkers of militairen mogen bijvoorbeeld nog wel blijven reizen. Een overzicht van alle uitzonderingen vind je hier.

"Bij een opleving van het coronavirus kunnen landen opnieuw strenge maatregelen nemen", schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken. Op zijn site benadrukt het ministerie geen Nederlandse toeristen te zullen repatriëren.

Eigen risico

"Als ergens een grote corona-uitbraak is, kan een land of regio zo maar weer op slot gaan. Of u dit risico wilt nemen, is een keuze die u zelf maakt."

Na februari kwamen veel Nederlanders in het buitenland in de problemen toen plotseling strenge lockdowns werden afgekondigd. Zo zaten Nederlanders wekenlang vast in Nieuw-Zeeland en duurde het lang voordat repatriëring vanuit Marokko op gang kwam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederlanders wekenlang vast in Nieuw-Zeeland door lockdown

Dit geldt ook voor toeristen die naar Nederland komen van buiten Europa. Tot en met 30 juni is de afspraak dat de grenzen van de Europese Unie, de Schengenlanden en het Verenigd Koninkrijk dicht zitten voor reizigers van buiten Europa, met uitzondering van noodzakelijke reizen.

Buitenlandse toeristen

Na 30 juni zijn mensen van buiten de EU weer welkom, maar ze moeten zich wel aan dezelfde coronamaatregelen houden als Nederlanders. Toeristen moeten bovendien een reservering van een vakantieverblijf hebben. 

Voor iedere niet-Nederlander die naar Nederland komt, geldt: als hij of zij uit een gebied komt waar het risico op corona groter is dan in Nederland, moeten ze een gezondheidsverklaring bij zich hebben en na aankomst in Nederland eerst twee weken in quarantaine. Een aantal risicogebieden zijn op dit moment bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en bepaalde gebieden in Italië en Spanje.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wie zijn welkom in Nederland? Vijf vragen over buitenlandse toeristen

Versoepeld Europees reisadvies

Het reisadvies is afgelopen maandag voor zeventien Europese landen versoepeld naar 'geel'. Dat betekent: vakantiereizen zijn weer toegestaan, maar let wel op, want er zijn risico's. Bijvoorbeeld omdat de coronamaatregelen in het vakantieland anders zijn dan in Nederland.

Het versoepelde reisadvies geldt voor de landen België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitserland.

Het reisadvies van Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken blijft vooralsnog op oranje staan. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen voorlopig worden afgeraden.

De ANWB heeft een uitgebreide Reiswijzer waarin per land wordt ingegaan op de specifieke maatregelen en beperkingen. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een soortgelijke pagina.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore