Eindelijk duidelijkheid

Hugo de Jonge wil lijsttrekker worden: 'Ik wil met het CDA een leidende rol spelen'

18 juni 2020 15:30 Aangepast: 18 juni 2020 18:36
Hugo de Jonge Beeld © ANP

Vicepremier en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wil lijsttrekker van het CDA worden. Dat maakte hij zojuist bekend. "Ik ben de afgelopen maanden extra gemotiveerd geraakt. We hebben zware maanden achter de rug, we hebben ook nog zware maanden en misschien wel zware jaren voor de boeg."

Met, hoe kan het ook anders, de skyline van Rotterdam op de achtergrond, maakt Rotterdammer Hugo de Jonge vandaag zijn kandidatuur bekend. De gebeurtenissen van de afgelopen tijd hebben een belangrijke rol gespeeld in zijn overwegingen, zegt hij.

"Je ziet dat die coronacrisis ons heeft geraakt, ons heeft teruggeworpen op wat het fundament is van onze samenleving. Dat is de zorg voor elkaar. Daar wil ik graag aan bijdragen; om die zorg voor elkaar verder te versterken."

Corona

De Jonge's bekendheid is fors gestegen door de coronacrisis. Op het hoogtepunt van de crisis stond hij wekelijks naast premier Rutte tegenover miljoenen kijkers om de maatregelen uit te leggen.

Zo'n grote naamsbekendheid is in de politiek veel waard, maar het is tegelijkertijd ook een risico, legt politiek verslaggever Fons Lambie uit. "Als minister van Volksgezondheid kan hij ook straks verantwoordelijk worden gehouden voor gemaakte fouten tijdens de corona-pandemie."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Reconstructie: zo verloor het kabinet kostbare tijd in strijd tegen coronavirus

Schoenen

Na zeven jaar als wethouder in Rotterdam begon De Jonge drie jaar geleden als vicepremier en minister van Volksgezondheid. Bij veel mensen viel hij in eerste instantie op door zijn opvallende schoenen. Soms met bloemen, dan weer met religieuze beelden of met, daar is 'ie weer, de skyline van Rotterdam. 

De schoenen van Hugo de Jonge De schoenen van Hugo de Jonge

Als minister heeft hij weinig op met grote wetstrajecten. Beleid maakt hij het liefst via actieplannen. Zo'n twee dagen per week gaat hij het land in, op werkbezoek. Door met mensen te praten, zie je pas echt wat er gebeurt, vindt hij. 

De Jonge heeft zijn ambitie nooit onder stoelen of banken geschoven. In de partij ligt hij goed, zegt Lambie. "Al proefde je bij sommigen een voorkeur voor Wopke Hoekstra."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Hoekstra wil niet de nieuwe CDA-leider worden

Gedoodverfde kandidaat

De strijd om het lijsttrekkerschap van het CDA kwam in een stroomversnelling toen het partijbestuur maandag plotseling de procedure voor het kiezen van de lijsttrekker opende. Eventuele kandidaten hebben tot 24 juni de tijd om zich te melden.

De gedoodverfde kandidaat, minister van Financiën Wopke Hoekstra, kondigde gisterenochtend aan geen lijsttrekker te willen worden. Naar eigen zeggen ziet Hoekstra zich 'meer als bestuurder dan als beroepspoliticus'. "Ik wil dicht bij mezelf blijven", legde hij zijn keuze uit.

"Hij heeft de keuze gemaakt om een stap opzij te zetten, ik maak de keuze om een stap naar voren te doen", zegt Hugo de Jonge daar vandaag over. Wel hoopt hij dat Hoekstra betrokken blijft bij de partij. "Uiteindelijk run je het CDA niet in je eentje. Je runt het met een team van getalenteerde mensen en Wopke hoort daarbij."

Mona Keijzer

De ogen zijn nu gericht op de derde topfavoriet, staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer. Zij liet eerder deze week nog in het midden of ze zich zou kandideren. Ze heeft een wat rechtser profiel dan De Jonge en zou naar verluidt eerder openstaan voor een samenwerking met Forum voor Democratie, iets waarvan Hugo de Jonge vandaag benadrukt: "Ik zie dat niet gebeuren."

In 2012 stelde zij zich ook al eens verkiesbaar voor het lijsttrekkerschap, als wethouder van Purmerend toen nog een onbekende outsider. Ze kreeg ruim een kwart van de stemmen maar verloor van Sybrand van Haersma-Buma.

In Den Haag wordt gefluisterd dat Keijzer intern bij de CDA-top al heeft aangegeven dat als De Jonge zich meldt om lijsttrekker te worden, zij zich graag als zijn tegenkandidaat opstelt.

Gewezen CDA-top schaart zich achter De Jonge

Hugo de Jonge kan rekenen op de zegen van de vorige partijleider Sybrand Buma. Ook de vorige partijvoorzitter, Ruth Peetoom, schaart zich achter de huidige vicepremier. Buma noemt De Jonge de "juiste man op het juiste moment". Diens kandidatuur is "geweldig mooi nieuws", twittert de gewezen CDA-voorman. Buma rept niet over Mona Keijzer, die jarenlang zijn nummer 2 was en er nog over nadenkt of ze opgaat voor het lijsttrekkerschap.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore