Ga naar de inhoud
Ideaal muggenweer

Vandaag code geel en muggenexplosie, volgende week kans op 30 graden

Lekker lezen onder het muggennet. Beeld © ANP

De afgelopen dagen zag je overal foto's voorbijkomen van Nederlanders die door de straten konden varen na het noodweer eerder deze week. Vandaag kunnen we ook weer flinke buien verwachten, maar daarna klaart het op. We hebben wel pech: het weer van de afgelopen dagen is ideaal muggenweer.

Door de buien zijn er veel plassen met stilstaand water. "De regen die valt, blijft liggen in kommetjes, potjes, asbakken, noem het maar op. En daar leggen muggen hun eieren in", legt meteoroloog Martijn Dorrestein van Buienradar uit. 

Muggenexplosie

"Als het mooi weer is, dan komen de larven uit. Het weer dat we nu hebben, is ideaal muggenweer, het leent zich goed voor een muggenexplosie." Dat zie je ook op de Muggenradar: die is oranje en rood gekleurd.

Heel Nederland heeft last van muggen, en in het zuiden en midden van het land het meest. De komende dagen wordt het iets beter, maar onder de 7 op een schaal van 10 komt de radar niet.

Overlast
Lees ook:
Overlast van muggen komt vroeg dit jaar: 'Volgende week de eerste piek'

Het helpt dan ook niet dat er vandaag weer flinke buien gaan vallen. Dorrestein: "De buien van vandaag zijn een herhaling van gisteren. Er is nu nog niet zoveel aan de hand, maar in de loop van de middag trekt vanuit het zuiden weer een buienlijn over ons land."

Wateroverlast

De buien waaien maar langzaam over, waardoor ze zichzelf op één plek kunnen uitstorten. "Dit zorgt voor wateroverlast", waarschuwt Dorrestein. "Er kan 40 tot 50 millimeter regen op één plek vallen." De buien kunnen samengaan met hagel en een klap onweer. Je kunt maar weer beter de buienradar in de gaten houden. 

Het KNMI geeft code geel af voor Brabant, Zeeland en Limburg, wat inhoudt dat er daar kans is op gevaarlijk weer. "De meest heftige buien vallen in het zuiden. Naarmate de buienlijn naar het noorden trekt, worden de buien minder."

Morgen klaart op

In het noorden kan het vannacht en morgen nog goed doorregenen, maar in het zuiden klaart het in eerste instantie op. "Het is morgen een bewolkte dag, met in de ochtend nog wel zon in het zuiden."

In de middag kunnen weer wat buien vallen. "Vooral in het zuidwesten van ons land, maar deze zullen niet zo flink zijn als gisteren en vandaag", verwacht Dorrestein.

Noodweer
Lees ook:
Noodweer in Zuid-Holland en Brabant: windhoos, straten blank

Vanaf vrijdag wordt het droger en zonniger en loopt de temperatuur op tot 25 graden. "Vanaf het weekend lijkt een droge periode in het verschiet te liggen. Er is zelfs een kans dat het volgende week woensdag weer 30 graden wordt."

Tip tegen muggen

Helpt dat droge warme weer tegen de muggen? Helaas niet. Die muggen zijn er dan al. "Wat wel kan helpen, is als je zelf de volgelopen potten en pannen in de tuin leeggooit", tipt Dorrestein.

Windhoos en ondergelopen straten: noodweer in Nederland

01:04
Het zuiden en westen van Nederland heeft gisteren flink noodweer te verduren gekregen. In Dordrecht werd zelfs een windhoos gefilmd.