Er komt een lijst van 60 bedrijven die 'eerlijke' kleding verkopen of dat binnen vijf jaar beloven te doen.
Het kabinet en tien maatschappelijke organisaties hebben eerder dit jaar afspraken gemaakt met zaken die kleding verkopen. Zo moeten de arbeidsomstandigheden in de textielfabrieken verbeteren en moet het productieproces milieuvriendelijker.
Merken of zaken die het textielconvenant vandaag ondertekenen zijn onder meer C&A, HEMA, Wehkamp, CoolCat, G-Star, Sissy Boy, Vanillia, WE Fashion en Bijenkorf. "Een veel gehoorde klacht van consumenten is dat ze wel duurzame kleding willen kopen maar niet weten waar ze die kunnen krijgen", zegt minister Ploumen van Buitenlandse Handel in de Volkskrant.
Overigens blijkt uit onderzoek van eerder dit jaar dat het de meeste Nederlanders niet zoveel uitmaakt waar en door wie kleding wordt gemaakt. De prijs vinden de meesten veel belangrijker.
Niet vrijblijvend
De 60 bedrijven die op de lijst staan, moeten zich echt aan de afspraken houden. Ze moeten een plan van aanpak indienen over hoe ze de risico's op misstanden tijdens het productieproces zo laag mogelijk houden of krijgen.
Als na vijf jaar blijkt dat de afspraken niet worden nageleefd, volgen maatregelen. Ploumen denkt dan aan het vragen van hogere tarieven of een importverbod van 'foute kleding'.
Meer op rtlnieuws.nl:
Het maakt Nederlanders niet uit waar kleding vandaan komt