Je liefhebbende Vincent

Brief bordeelbezoek Van Gogh en Gauguin dit najaar te zien in Amsterdam

17 juni 2020 10:06 Aangepast: 17 juni 2020 11:01
Twee vellen van de geveilde brief. Beeld © AFP

De gezamenlijke brief van kunstenaars Vincent van Gogh en Paul Gauguin aan de schilder Émile Bernard is gisteren voor 210.600 euro geveild. De vier vellen tellende brief over hoe de kunstenaars de bloemetjes buiten zetten in Frankrijk wordt vanaf oktober tentoongesteld in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Dit heeft het museum zojuist bekendgemaakt. Emilie Gordenker, directeur van het museum, is 'ontzettend dankbaar en verheugd' dat deze bijzondere brief dankzij de Vincent van Gogh Stichting onderdeel wordt van de collectie.

Tentoonstelling

De nieuwe aanwinst is vanaf oktober te zien in het museum in Amsterdam tijdens de tentoonstelling Je liefhebbende Vincent met Van Goghs mooiste brieven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie toont bewakingsbeelden van kunstroof Van Gogh uit Singer Laren

De nieuw verworven brief is de enige die Van Gogh ooit samen met een andere kunstenaar schreef. In de brief tonen de artiesten hun wederzijdse bewondering en ze bespreken hun bordeelbezoeken. 

Ze schreven de brief in november 1888 als een dialoog, toen ze beiden verbleven in het het Gele Huis in het Franse Arles. Hier schilderde Van Gogh bekende werken als Caféterras bij nacht, Het gele huis en De slaapkamer. 

Verschil in toon

In de brief schreven ze apart van elkaar over hun eerste indrukken van hun samenwerking, maar ze wisten ook dat de ander de brief ook zou lezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook musea openen hun deuren op 1 juni: 'Het is rustig, kom juist nú'

"Het verschil in toon tussen de twee kunstenaarsvrienden geeft een psychologische lading aan de brief, zeker met kennis van de tragische afloop van de samenwerking toen Vincent ten prooi aan een aanval van een geestesziekte zijn oor afsneed", schrijft het museum.

De brief was Franstalig en geeft onder meer een inzicht in de werkwijze van de kunstenaars. "Bloed en seks zijn voor Gauguin belangrijker dan ambitie", schreef Van Gogh.

Bordelen

"We zijn een paar keer op excursie naar bordelen gegaan en waarschijnlijk gaan we daar een keer werken. Momenteel werkt Gauguin aan een canvas met hetzelfde nachtcafé dat ik heb geschilderd. Maar dan met de figuren die we in de bordelen hebben gezien. Het belooft prachtig te worden." Gauguin houdt het korter. "Luister niet naar Vincent, zoals u weet is hij erg toegeeflijk."

Musea zijn weer open: zo kun je weer op bezoek

Dik twee maanden lang is er niet één bezoeker geweest, maar vanaf maandag mogen de musea hun deuren weer openen. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem en NEMO in Amsterdam laten zien hoe dat straks veilig kan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore