Gemeentelijk monument

Huis Joodse schrijfster Etty Hillesum behoed voor sloop

17 juni 2020 08:08 Aangepast: 17 februari 2021 11:22
De woning (het oranje huis links) waar Etty Hillesum tijdens de oorlogsjaren haar dagboek schreef. Beeld © Goos van der Veen

De sloop van het vroegere woonhuis van de Joodse schrijfster Etty Hillesum in Amsterdam is van de baan. Het stadsbestuur van Amsterdam heeft het pand aan de Gabriël Metsustraat 6 aangewezen als gemeentelijk monument. 

Dat betekent dat de woning beschermd is en niet kan worden gesloopt.

Dagboek

In het huis, een voormalige koetshouderij met paardenstal, schreef de Joodse twintiger Hillesum in 1941 en 1942 haar indringende dagboek. Het werd, 38 jaar nadat ze was vermoord in Auschwitz, gepubliceerd onder de titel Het verstoorde leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

'Joodse schrijfster Etty Hillesum hielp kinderen ontsnappen uit Kamp Westerbork'

De eigenaar wilde de panden Gabriël Metsustraat 2, 4 en 6 afbreken en er appartementen neerzetten. Verschillende erfgoedverenigingen en maatschappelijke organisaties maakten bezwaar tegen deze plannen, onder andere met een petitie.

Belangrijk erfgoed

Op 21 april startte stadsdeel Zuid de procedure om het pand tot gemeentelijk monument aan te wijzen. Het college gaat daarin mee.

Volgens wethouder Touria Meliani zijn de dagboeken van Etty Hillesum niet alleen persoonlijke documenten, maar bieden ze ook belangrijk inzicht in hoe Joden in Amsterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gediscrimineerd en vervolgd. "Het huis waar Etty Hillesum heeft gewoond en gewerkt is belangrijk erfgoed voor Amsterdam en verdient daarom bescherming."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Verzet tegen sloop woonhuis Etty Hillesum wordt steeds groter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore