Rioolwatermeting

'Drugsgebruik in Amsterdam nam af tijdens intelligente lockdown'

17 juni 2020 05:46 Aangepast: 17 juni 2020 06:11
Klanten bij een coffeeshop in Amsterdam. Beeld © Katrien Mulder

In verschillende Nederlandse steden is het drugsgebruik tijdens de intelligente lockdown niet toegenomen en in Amsterdam nam het zelfs af. In Utrecht en Eindhoven bleef het drugsgebruik redelijk gelijk.

Dat blijkt uit een rioolwatermeting die wateronderzoeksinstituut KWR jaarlijks houdt, zo schrijft De Volkskrant. De meting geeft een indicatie van het drugsgebruik van 1,5 miljoen Nederlanders en vindt elk jaar in dezelfde periode plaats. Toevallig is dat een week aan het einde van maart: ook de periode dat premier Rutte een intelligente lockdown afkondigde. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Criminaliteit tijdens corona: cocaïne tussen medische goederen'

KWR-onderzoeker Thomas ter Laak legt aan de krant uit dat Nederland massaal thuis was in de week dat er onderzoek werd gedaan. "Hierdoor ontstond de unieke situatie dat we het drugsgebruik van de bevolking konden meten in afwezigheid van een actief uitgaansleven en van toeristen", zo vertelt hij.

Minder xtc en cocaïne

Het onderzoek richt zich op het gebruik van xtc, cocaïne, cannabis, amfetamine (speed) en methamfetamine (crystal meth). Uit de resultaten blijkt dat er in Amsterdam minder drugs werden gebruikt dan tijdens vorige jaren. Er werd de helft minder xtc gebruikt en een kwart minder cocaïne. In Utrecht en Eindhoven, waar het onderzoek ook wordt gedaan, was het drugsgebruik vrijwel gelijk aan dat van vorig jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Heroïnegebruikers komen door coronacrisis moeilijker aan drugs'

Laura Smit-Rigter van het Trimbos Instituut denkt dat afname juist komt door de afwezigheid van toeristen. "Maar het sluiten van clubs en ­cafés waar veel Nederlanders komen is ook een oorzaak. Mensen zijn bijna niet uitgegaan", vertelt ze aan de krant.

Cannabisgebruik 

Uit het onderzoek blijkt dat cannabisgebruik tijdens de lockdown gelijk is gebleven. Coffeeshops mochten tijdens de intelligente lockdown ook gewoon open blijven. Omdat het onderzoek slechts een week duurde is het niet duidelijk of het drugsgebruik inmiddels weer terug is op het oude niveau.

Run op coffeeshops door nieuwe coronamaatregelen

Bij coffeeshops door het hele land ontstonden lange rijen toen maatregelen tegen het coronavirus eerder dit jaar werden aangekondigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore