Ga naar de inhoud
Voorzichtig blijven

'Twee weken na demonstraties nog geen coronabesmettingen gemeld'

Het protest op de Dam, waar duizenden mensen samenkwamen. Beeld © ANP

De omstreden antipolitiegewelddemonstratie op de Dam is inmiddels al twee weken geleden, maar er zijn nog geen besmettingen bekend bij de GGD. Ook de demonstratie in Rotterdam heeft niet geleid tot een uitbraak van het coronavirus. Toch moeten we voorzichtig te blijven, vinden virologen.

Dat schrijft het AD op basis van cijfers van de lokale GGD'en in Amsterdam en Rotterdam.

Twee weken geleden leidde een demonstratie op de Dam tot enorme ophef. Duizenden mensen kwamen samen om te protesteren tegen racisme en politiegeweld en burgemeester Femke Halsema greep niet in. Gevreesd werd voor een nieuwe uitbraak van het coronavirus.

Halsema
Lees ook:
Halsema overleeft motie van wantrouwen over demo op de Dam

Dat lijkt mee te vallen. Bij de GGD Amsterdam hebben zich twee demonstranten met klachten gemeld, zo schrijft het AD. Eén iemand werd negatief getest, de andere uitslag is nog onbekend. Later deze week maakt de GGD de balans op, maar vooralsnog zijn er geen aanwijzingen voor een grote uitbraak.

Incubatietijd verstrijkt morgen

Ook in Rotterdam zijn na de drukbezochte demonstratie bij de Erasmusbrug geen besmettingen bekend. De incubatietijd van een eventuele besmetting verstrijkt morgen.

Toch moeten we voorzichtig blijven. "Hoe vaker je die organiseert, hoe groter de kans is dat het wel een keer tot besmettingen leidt", vertelt hoogleraar microbiologie Bert Niesters aan de krant.  

GGD
Lees ook:
GGD testte in eerste week 50.000 mensen op virus, 1000 hadden corona

In de afgelopen twee weken werden er in Amsterdam en Rotterdam wel meer coronabesmettingen geconstateerd dan voor de demonstraties.

Toch meer besmettingen

In Amsterdam waren dat er de afgelopen twee weken 185, in Rotterdam 186. Dat terwijl het aantal besmettingen in de twee weken voor de demonstraties in Amsterdam beperkt bleef tot 98. In Rotterdam werd in de week voor de demonstraties bij 46 mensen het virus vastgesteld.

Dat zou uiteraard kunnen komen omdat de GGD meer mensen ging testen, al leidde dat elders in Nederland niet tot meer geconstateerde besmettingen. Volgens de Rotterdamse GGD gaat het om 'verschillende clustertjes' in de stad, die niet per se door de demonstraties veroorzaakt zijn.

Komt er een tweede coronagolf? Dit zijn de drie scenario's

02:44
De scholen zijn weer open en we kunnen weer naar het terras. De strengste coronamaatregelen zijn opgeheven, maar de angst voor het virus is er nog altijd. Door die nieuwe vrijheden zou er zomaar een tweede piek aan besmettingen kunnen komen.