Ga naar de inhoud
Hogere prijzen

Coronacrisis heeft (nog) weinig effect op huizenmarkt: verkoop stabiel

Tot nu toe heeft de coronacrisis amper gevolgen voor de huizenmarkt, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Afgelopen maand werden er iedere week gemiddeld 4000 duizend huizen te koop gezet. Vóór de intelligente lockdown waren dat er 3000. Het aantal verkochte huizen bereikte vorige week zelfs een hoogtepunt.

Vorige week werden er 3700 huizen verkocht en dat aantal werd dit jaar niet eerder bereikt. Vooral de verkoop van huizen in hogere prijsklassen is aangetrokken. In de eerste maand van de coronacrisis was 12 procent van de verkochte huizen meer dan een half miljoen euro waard. Inmiddels is dat gestegen naar 17 procent van de verkochte huizen.

Data van nú

"Dit zijn data van nú en niet die van een toekomstige huizenmarkt, laat dat duidelijk zijn", vertelt voorzitter Onno Hoes van de NVM. "Op basis van deze feiten nemen we nadrukkelijk afstand van negatieve voorspellingen."

Zo
Lees ook:
Zo zet de coronacrisis de woningmarkt op zijn kop

Negatieve voorspellingen waren er de afgelopen week genoeg. Zo bleek uit een rapport van ING dat het vertrouwen in de huizenmarkt nog nooit zo hard daalde als nu. Starters en woningbezitters zijn minder optimistisch over de ontwikkeling van de woningprijzen en ze verwachten een verdere stijging van de hypotheekrente.

'Kopen van woning verantwoord'

Volgens Hoes zit dat anders. "Bij de aan- en verkoop van een woning denkt de consument niet in korte maar in langere termijn. En die biedt houvast om vertrouwen te hebben dat het kopen van een woning verantwoord is."

Toch verwacht ook de Rabobank problemen. Die bank voorziet dat veel huiseigenaren in financiële problemen komen als de huizenprijzen hard dalen na een eventuele tweede lockdown. Vooral mensen die hun hele koopsom hebben geleend. Als de huizenprijzen dalen komen hun hypotheken 'onder water' te staan: het onderpand is minder waard dan de lening.

Huis
Lees ook:
Huis kopen in coronatijd: ja of nee?

Daarnaast is het moeilijk geworden om een huis te kopen, concludeerde vergelijkingssite Moneywise. Banken kijken strenger naar je inkomen en of je een flinke buffer hebt. Toch is de gemiddelde prijs van een verkochte woning afgelopen maand gestegen van 335 duizend naar 345 duizend euro, zo blijkt uit cijfers van de NVM.

Sinds
Lees ook:
Sinds coronacrisis meer spaargeld nodig als je een huis wilt kopen

Zeker de helft van alle woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. "Ik wijt dit aan het nog steeds grote tekort van beschikbare woningen. De woningnood is nog lang niet opgelost, dat blijkt", vertelt Lana Gerssen, voorzitter van de NVM vakgroep Wonen.

Dalende huizenprijzen

De Nederlandsche Bank concludeerde vorige week dat de huizenprijzen dit jaar nog 'gewoon' met 4,3 procent zullen stijgen, vanwege de grote krapte op de huizenmarkt. Maar de komende jaren wordt dan toch echt een daling van de huizenprijzen verwacht.   

DNB
Lees ook:
DNB verwacht voor het eerst sinds 2013 dalende huizenprijzen