Verzetsstrijdster

Betty Goudsmit, die als tiener vele Joodse kinderen redde, overleden

15 juni 2020 21:19
Betty Goudsmit-Oudkerk (midden) bij de opening van het Nationaal Holocaust Museum in 2016. Beeld © ANP

De Amsterdamse verzetsstrijdster Betty Goudsmit-Oudkerk is gisterochtend op 96-jarige leeftijd overleden. Dat heeft uitgeverij Amphora Books bekendgemaakt. Goudsmit was tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam op de crèche aan de Plantage Middenlaan vanwaaruit honderden Joodse kinderen zijn weggesmokkeld.

Goudsmit werkte als 17-jarige Joodse kinderverzorgster mee aan het verzet op de crèche. Ze was de laatste nog levende ooggetuige van de gebeurtenissen op de opvang, die onder leiding stond van directrice Henriëtte Pimentel.

Crèche

De crèche bevond zich recht tegenover de Hollandsche Schouwburg, waarvandaan Joden naar het doorgangskamp Westerbork werden gedeporteerd.

Op de crèche werden baby's en peuters in afwachting van hun deportatie ondergebracht, waarna het personeel probeerde om zo veel mogelijk kinderen te laten ontsnappen. Op die manier zijn naar schatting honderden kinderen van de dood gered.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met Loek Caspers verliezen we een van onze laatste verzetshelden

In 2016 verscheen een biografie over Goudsmit. Vorig jaar legde ze op 4 mei een krans bij het Nationaal Monument op de Dam tijdens de Nationale Dodenherdenking. Goudsmit overleed in haar woonplaats Amsterdam.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore