Mogelijk medicijn

Amsterdam UMC haalt krachtige antistoffen uit coronavirus

15 juni 2020 20:23 Aangepast: 15 juni 2020 20:27
Bloedafname bij bloedbank Sanquin. Beeld © ANP Xtra

Het Amsterdam UMC is erin geslaagd twee krachtige antilichamen tegen het coronavirus uit het bloed van ex-coronapatiënten te halen. Die antilichamen kunnen in de toekomst mogelijk worden gebruikt om coronapatiënten te behandelen of besmetting te voorkomen.

In eerdere onderzoeken werden antistoffen gebruikt die kwamen van SARS- en MERS-patiënten, twee oudere coronavirussen. Dat deze antistoffen van het nieuwe coronavirus komen, is volgens de onderzoekers een groot voordeel.

Honderd keer sterker

"Deze nieuwe antistoffen zijn honderd keer sterker dan de antistoffen die er lagen", zegt onderzoeksleider Marit van Gils. Dat ze zo krachtig zijn, betekent volgens Van Gils dat je er weinig van nodig hebt en dat ze relatief goedkoop te maken zijn. De onderzoekers willen de antilichamen dan als het ware gaan klonen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Christiaan kreeg mogelijk coronavaccin: 'Kijken of lichaam antistoffen aanmaakt'

Of het toedienen van deze antistoffen veilig is en werkt, moet nog worden onderzocht. Dat gebeurt eerst bij proefdieren. Als de stoffen op een veilige manier de virusdeeltjes in dieren te lijf gaan, dan wordt getest op proefpersonen. Van Gils hoopt dat het testen op proefpersonen begin 2021 kan beginnen. Het zal daarna nog anderhalf tot twee jaar duren voordat het middel op de markt komt.

Voorzichtig enthousiast

Ook viroloog Gorben Pijlman van de Universiteit Wageningen is voorzichtig enthousiast over de bevindingen van het Amsterdam UMC. Pijlman werkt zelf aan een vaccin tegen het coronavirus, maar hij is niet betrokken bij dit onderzoek.

Het coronavirus muteert volop, hoe erg is dat?

Het coronavirus is continu aan het veranderen. Nieuwe versies wijken telkens iets af van het oorspronkelijke virus. Dat klinkt heel eng, maar moeten we ons ook echt zorgen maken?

Zodra het lukt om het DNA van de antilichamen te klonen, kun je daar zoveel van maken als je wilt, zegt hij.  Hij ziet voor zich dat de antilichamen gebruikt worden voor patiënten die net zijn besmet met het coronavirus.

Verre toekomst

De onderzoekers gaan intussen verder op zoek naar antistoffen die mogelijk nóg krachtiger zijn. Die moeten dan in de verre toekomst kunnen worden gebruikt voor een kortwerkend vaccin tegen het virus. Dat zou een vergelijkbare werking hebben als pillen tegen malaria, die alleen geslikt worden door mensen die naar malariagebied gaan. 

Pijlman denkt dat zo'n kortwerkend of 'passief' vaccin zinvol kan zijn voor bijvoorbeeld zorgpersoneel, dat een grotere kans loopt om besmet te worden. Maar hij verwacht niet dat het voor iedereen beschikbaar wordt. "Het is geen injectie van een paar euro."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore