Coronacrisis

Op vakantie naar Frankrijk, het kan weer: 'De grens vond ik wel spannend'

15 juni 2020 16:36 Aangepast: 15 juni 2020 16:43
Monique en haar man. Beeld © Privéfoto

Zodra de grenzen weer opengingen, zijn Monique en haar man vanochtend naar Frankrijk vertrokken. Naar een huis in de Dordogne, waar ze eigenlijk al vorige week heen zouden gaan. "We zijn niet de enigen, er zijn veel Nederlanders op de weg."

Vandaag zijn de reisadviezen voor zestien Europese landen, waaronder Frankrijk, door het ministerie van Buitenlandse Zaken versoepeld. Voor Monique en haar man reden om gelijk in de auto te stappen.

Spannend 

Nog 400 kilometer moeten ze als we Monique spreken. Ze hebben Parijs inmiddels ver achter zich gelaten, en alles gaat goed. "Voor de Franse grens vond ik het wel even spannend, maar je kunt overal zo doorrijden."

Wel valt het haar op hoe veel Nederlanders er op de weg zijn, met fietsen achterop en volgeladen auto's, of met de caravan. Lachend zegt ze: "Ik had verwacht dat veel mensen het nog wel even zouden aankijken, maar we zijn duidelijk niet de enige 'gekken' die meteen zijn vertrokken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Met de auto op vakantie? 'Laat hem eerst even nakijken'

Uitgemaakt voor 'gek'

Want voor 'gek' zijn ze wel uitgemaakt. Waarom ga je niet gewoon in Nederland op vakantie of blijf je thuis? "Maar we hadden vorig jaar al geboekt en er is in Nederland niet veel beschikbaar waar we naar kunnen omboeken." Ze is er ook echt aan toe om even weg te gaan, zegt ze. Monique werkt in de thuiszorg en heeft een drukke periode achter de rug. "Even ontspannen, even niets, een andere omgeving. Dat doet een mens goed."

"Daarbij denk ik: we hebben een hartstikke leuk vrijstaand huis geboekt, midden in de bossen. Wat kan daar gebeuren? Als we een huisje hadden op een vakantiepark of naar een hotel zouden gaan, dan had ik geannuleerd. Er zijn daar nu zo veel restricties en het is veel drukker. Dat risico zou ik niet willen lopen."

Aangepast reisadvies

Het versoepelde reisadvies geldt voor de landen België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Tsjechië, Monaco en Zwitserland.

Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken blijft vooralsnog op oranje staan. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen deze zomer worden afgeraden.

Ook voor Frankrijk, waar de coronamaatregelen vandaag worden versoepeld, is het reisadvies aangepast. Naar dat land gaan jaarlijks een miljoen Nederlanders op vakantie. Toeristen zijn er vanaf vandaag weer welkom en ook kunnen cafés en restaurants in Parijs weer volledig open.

Leven aanpassen

Ook in Frankrijk passen Monique en haar man hun leven wel aan. "Normaal gaan we nog weleens een stadje in, op onderzoek uit, maar dat doen we nu niet. We gaan de drukte niet opzoeken, dat is vragen om problemen. We gaan vooral ontspannen, wandelen met de hond."

En ze zijn goed voorbereid. "In het benzinestation gaan de mondkapjes op, zoals het moet. En de overdracht van het huis gaat contactloos: we weten waar de sleutel ligt, en als we vragen hebben dan kunnen we de verhuurder bellen."

"Je moet wel zelf blijven nadenken. Afstand houden, handen wassen en drukke plekken vermijden. Mijn man grapt nu: we gaan niet in de rij staan bij de Hornbach."

Komt er een tweede coronagolf? Dit zijn de drie scenario's

De scholen zijn weer open en we kunnen weer naar het terras. De strengste coronamaatregelen zijn opgeheven, maar de angst voor het virus is er nog altijd. Door die nieuwe vrijheden zou er een tweede piek aan besmettingen kunnen komen, vrezen deskundigen.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore