Ga naar de inhoud
Reguliere zorg uitgesteld

Oproep: ben jij in de problemen gekomen door uitgestelde zorg, vanwege corona?

Archiefbeeld

Tijdens de coronacrisis is ook veel andere, reguliere zorg onder druk komen te staan. Zo zijn afspraken afgezegd of operaties uitgesteld en zijn veel consulten nu nog alleen telefonisch. Dat blijkt uit onderzoeken van de Patiëntenfederatie en de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA). RTL Nieuws doet onderzoek naar de gevolgen.

Een bekend voorbeeld is bondscoach Ronald Koeman. Hij belandde begin mei in het ziekenhuis met hartproblemen. Maar daarvoor had hij eigenlijk al een afspraak met een cardioloog, die vanwege corona werd uitgesteld. Koeman zei daarover in Beau: “Nu vraag ik mij af hoeveel mensen nu niet meer leven van wie ook zo’n afspraak is uitgesteld.”

40 procent afgezegd of uitgesteld

Ronald Koeman is niet de enige bij wie zorg is uitgesteld, met voor hem verregaande gevolgen. Volgens het onderzoek van de Patiëntenfederatie is het aantal mensen dat een uitgestelde of afgezegde afspraak heeft opgelopen tot 40 procent. 

De NZA ziet een soortgelijk beeld: uit hun onderzoek blijkt dat ''huisartsen sinds 12 maart 360.000 minder verwijzingen hebben gedaan naar het ziekenhuis. Ook hebben naar schatting 290.500 eerdere verwijzingen nog niet geleid tot een afspraak in het ziekenhuis.''

Onderzoek door RTL Nieuws

De onderzoeksredactie van RTL Nieuws onderzoekt de gevolgen van problemen in de niet-corona-zorg. Ben jij in de problemen gekomen met je gezondheid door afgezegde of uitgestelde afspraken? Of een familielid of bekende?

Denk bijvoorbeeld aan: 

  • Een afspraak die is afgezegd door de specialist omdat het te druk was vanwege corona;
  • Een afspraak die je zelf hebt afgezegd, uit angst om besmet te worden;
  • Een telefonisch consult dat niet goed uitpakte (wat normaal een fysieke afspraak zou zijn geweest).

Herken jij één van deze situaties? Dan horen we graag van je via onderzoek@rtl.nl

Wij spreken ook graag met experts, (medisch) specialisten, artsen of verpleegkundigen die deze situaties herkennen. Alle verhalen worden vertrouwelijk behandeld. 

Contact met onze journalisten 

Om meer inzicht in te krijgen in de informatie die je deelt, komen we na je bericht graag met je in contact. Of dat mag en hoe we dat kunnen doen, kun je aangeven in je e-mail.

Natuurlijk worden al je gegevens vertrouwelijk behandeld. Jouw informatie komt nooit zonder toestemming in een artikel of tv-item.