Ga naar de inhoud
'Kettingbotsing aan fouten'

Zijn moeder overleed door corona en ineens staat Samuel er alleen voor

Zorgmedewerker Johanna overleed op 21 april aan de gevolgen van het coronavirus.

De 21-jarige Samuel uit Zoetermeer heeft vandaag de sleutels gekregen van zijn nieuwe woning – en daarmee ook de sleutels van zijn nieuwe leven. Want uit het niets overleed zijn moeder op 21 april aan de gevolgen van het coronavirus, waardoor hij nu noodgedwongen moet verhuizen en er alleen voor is komen te staan.

Johanna, de moeder van Samuel, was één van de vele 'zorghelden' die tijdens de coronacrisis in de frontlinie stond. Ze werkte in een verzorgingshuis in Zoetermeer. Eerst nog zonder bescherming, maar op 23 maart kreeg ze volgens Samuel dan 'eindelijk' haar mondkapje.

Bewoners met coronaklachten verpleegd

Maar begin april voelde Johanna zich al niet meer zo lekker. De eerste klachten deden zich voor en op 10 april meldde ze zich uiteindelijk ziek. Aan corona werd al snel gedacht, want ook de bewoners die Johanna verzorgde, hadden klachten die duidden op het virus.

Tijdlijn:
Lees ook:
Tijdlijn: hoe Nederland te laat het testen op corona uitbreidde

Daarom ging de moeder van Samuel naar de huisarts, naar het ziekenhuis en terug naar het verzorgingshuis. Maar overal kreeg ze te horen dat ze thuis moest uitzieken en een coronatest werd, ondanks haar verzoek, niet gedaan.

'Waarom niet gelijk getest?'

Samuel: "Ik vraag me weleens af wat er was gebeurd als ze gelijk na haar ziekmelding was getest. Dan was ze misschien eerder opgenomen, was het misschien wel anders afgelopen."

Uiteindelijk werd Johanna op 16 april 's avonds opgenomen in het ziekenhuis, nadat familieleden zelf besloten om haar naar de huisartsenpost te brengen. Ze bleek er zo slecht aan toe te zijn, dat ze direct werd overgebracht naar de intensive care. Daar werd ze eindelijk getest, en inderdaad: Johanna had Covid-19.

Samuel hoorde al snel dat het niet goed zou aflopen met zijn moeder: haar situatie zou 'hopeloos' zijn geweest. Johanna overleed op 21 april, in het bijzijn van Samuel en zijn broer, aan de gevolgen van het coronavirus.

'Een kettingbotsing aan fouten'

Samuel wil niemand de schuld geven van het overlijden van zijn moeder, maar door een 'hele vervelende kettingbotsing aan fouten' staat Samuel er nu opeens wel alleen voor. Iets waar hij op geen enkel moment in zijn leven rekening mee had gehouden.

Veel spaargeld heeft de 21-jarige student niet en op een wezenuitkering heeft hij geen recht meer. In het grote huis waarin hij en zijn moeder samen jarenlang woonden, kon hij dus niet blijven.

"Van een huis van drie verdiepingen ga ik vandaag naar een appartementje van 30 vierkante meter. Maar weet je: mijn bed past erin, dus dan is het goed."

Nog geen tijd voor rouw

Samuel blijft optimistisch over zijn situatie, misschien wel omdat er simpelweg nog geen plek in zijn hoofd vrij is gekomen om te treuren. "Je kan geen hoofdstuk afsluiten als je er nog middenin zit. Als al het regelwerk en het gedoe klaar is, kan ik misschien de rust krijgen die ik nodig heb om te rouwen. Maar nu is het vanbinnen nog een grote chaos, al hou ik mijn hoofd toch ook best koel."

Om misverstanden te voorkomen: Samuel vindt het ongekend verdrietig dat zijn moeder er niet meer is, de vrouw met wie hij elke dag wel discussieerde over de politiek, om de week mee naar de bioscoop ging, elke maand mee uit eten ging. De vrouw met wie hij uitgerekend vandaag naar zangeres Camila Cabello zou gaan in de Ziggo Dome. "Ja, ik zal haar onwijs gaan missen, vooral op de momenten waar ze echt bij zou moeten zijn." 

Examens tussen verhuizing door

Zoals volgende week, als Samuel hoopt te slagen voor zijn studie tot accountmanager. Want het leven van de jonge student gaat door, tijdens zijn verhuizing deze week heeft hij zelfs nog twee examens. Zonder zijn broer zou hij het niet hebben gekund. Maar ook de vele berichtjes via Facebook en via de speciale crowdfundpagina die is opgezet om Samuel in deze plotselinge tijd financieel te helpen, geven steun.

"Er zijn honderden mensen die inmiddels geld hebben gedoneerd, maar die ik niet ken. Sommigen van hen, die bijvoorbeeld opeens 100 euro overmaakten, stuurde ik een berichtje: weet je het wel zeker? Het is echt heel bijzonder om in deze tijden te voelen dat er nog zulke goede mensen bestaan op de wereld."

Gebruik jij de RTL Nieuws-app al?

Ja? Daar zijn we blij mee! Nog niet? Download ‘m hier voor Android en iOS.