Ga naar de inhoud
Tegen nieuwe wet

Branche voor lachgas: 'Algeheel verbod is geen oplossing'

Archieffoto Beeld © ANP Foto

Het wetsvoorstel voor een algeheel verbod op lachgas is geen oplossing voor de bestaande problemen. Dat zegt de Branchevereniging van verantwoordelijke leveranciers van lachgas. Ze noemen het 'symboolpolitiek'.

Zij zijn het erover eens dat er iets gedaan moet worden aan de problemen rondom lachgasgebruik. Maar een algeheel verbod is slechts een kader voor het handhaven van het gebruik en lost het probleem niet op, zeggen ze.  

Handel in lachgas

Sterker nog, een verbod ontmoedigt het gebruik van lachgas niet. "Het zorgt er alleen maar voor dat het gebruik en verhandelen van lachgas aan
het zicht wordt onttrokken."

'Staatssecretaris
Lees ook:
'Staatssecretaris Blokhuis wil gebruik lachgas verbieden'

Daar is staatssecretaris Paul Blokhuis het niet mee eens. Een onderzoek toonde aan dat recreatief gebruik schade aan de volksgezondheid toebrengt, en dus moet er een verbod komen. De zorg, technische industrie en horeca worden van het verbod uitgezonderd.

Normaal inkooppatroon

Groothandels mogen de slagroomgaspatronen volgens de nieuwe wet vanaf 1 januari 2021 alleen nog verkopen aan een beperkte lijst van soorten bedrijven, met niet meer dan vijf doosjes van maximaal vijftig ampullen tegelijk.

"En alleen als onderdeel van een normaal inkooppatroon, niet afzonderlijk. Het doorverkopen van lachgas wordt in alle gevallen verboden."

Dit doet lachgas met je

02:21
Reportage uit 2017 over lachgas: 'Je wordt tintelig en het wordt zwart voor je ogen'

Voor consumenten worden de regels ook strikter. Want er zijn amper eigenlijke toepassingen voor lachgas voor consumenten. "Zij mogen alleen lachgas in ampullen kopen en bezitten met het doel hier slagroom mee op te kloppen."

Eigenlijke toepassingen

Consumenten mogen ze alleen kopen als ze 18 jaar of ouder zijn en in hoeveelheden van niet meer dan één verpakking van maximaal tien ampullen. "Ook moet voor het winkelpersoneel aannemelijk zijn dat het wordt gekocht met het doel er voedsel mee te bereiden. Lachgas in gasflessen valt voor consumenten buiten alle eigenlijke toepassingen en wordt dus in alle gevallen verboden."

Strengere regels? Prima, zegt de BVLL. Maar het moet anders dan voorgesteld. De vereniging heeft een lijst aan mogelijke ideeën opgesteld.

Ideeën van de vereniging

  • Een leeftijdsondergrens voor het gebruik van recreatief lachgas (18+)
  • Geen verkoop van cilinders en patronen aan consumenten
  • Kleinere verpakkingseenheden van lachgas, gelijk aan de RIVM-richtlijn voor veilig gebruik
  • Verkoop van lachgas enkel laten verlopen via geregistreerde verkooppunten
  • Preventiemaatregelen nemen door middel van voorlichting op interpersoonlijk niveau
  • Duidelijke waarschuwingen op productverpakkingen, en op websites van de verkopers
  • Verkopers verplichten om een opleiding te volgen, vergelijkbaar met Sociale Hygiëne voor de horeca

Gecontroleerde verkoop, gebruik en toezicht voorkomt overlast en ongewenste handel en resulteert in veilig gebruik, zegt de BVLL. "Er zijn voldoende mogelijkheden om de problematiek rond lachgas aan te pakken."