Misvormde banden

Met de auto op vakantie? 'Laat hem eerst even nakijken'

15 juni 2020 14:17
De jaarlijkse vakantiecheck van de ANWB bij Hazeldonk. Beeld © Joyce van Belkom

We mogen weer op vakantie en veel mensen gaan dat doen met een auto die maandenlang stilgestaan heeft. De ANWB en BOVAG raden aan om dan wel even langs een garage te gaan voor een onderhoudsbeurt. Want anders sta je straks met een kapotte accu, misvormde banden of verontreinigde brandstof langs de weg.

De auto is tijdens de coronacrisis door het vele thuiswerken een stuk minder gebruikt. "Je auto is gemaakt om er regelmatig mee te rijden", zegt een woordvoerder van de ANWB. Doe je dat niet, dan kan dat flinke gevolgen hebben.

"Je auto kan best tegen een stootje, maar het kan geen kwaad om hem toch te laten nakijken na een periode van stilstand."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kapotte accu of bobbel in de band: laat je auto niet te lang stilstaan

Ook brancheorganisatie BOVAG ziet graag dat mensen het zekere voor het onzekere nemen. "Stilstand is achteruitgang", stelt een woordvoerder. "Het ligt er natuurlijk aan wat je auto gewend is te rijden. Maar het is logisch dat als je de afgelopen maanden weinig hebt gereden, er risico's bestaan bij een ritje van 1500 kilometer."

Een lege of zelfs kapotte accu, misvormde banden, verstopte leidingen en in sommige gevallen verontreinigde brandstof. BOVAG en ANWB sommen de eventuele problemen moeiteloos op.

"Zeker oudere voertuigen die altijd op 98-benzine reden en nu op E10, moeten opletten", waarschuwt BOVAG. "Voor die auto's geldt een kortere houdbaarheidsdatum op de kwaliteit van de brandstof."

Extra aandacht bij E10 benzine 

Vakgarage Rayan Kramer uit Duivendrecht vertelt wat het risico van het nieuwe E10-benzine kan zijn. "Vanwege de ethanol die in de benzine zit, een natuurlijk product, kan het vocht aantrekken. In een niet helemaal volle tank kan dan condens ontstaan."

Dat kleine beetje vocht bevordert roest, en vermindert de houdbaarheid van de benzine. Daardoor wordt de kans op verstopping groter. Volgens Kramer kun je daarom het beste bij een garage of pomp langsgaan om iets te kopen wat dat tegengaat. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mag je nu weer met meer huishoudens in één auto op vakantie in eigen land?

Op vakantie gaan is nu vooral ook goed je 'huiswerk maken', zegt de ANWB. "Want naast de coronasituatie moet je ook nog gewoon denken aan vignetten en milieustickers, afhankelijk van je bestemming." Op de Reiswijzer van de ANWB is per land na te gaan waar je aan moet denken.

"Het wordt niet zo zorgeloos als voor de coronacrisis", vertelde minister Stef Blok in reactie op de versoepeling van het reisadvies.

Hazeldonk

Daarnaast staat de Wegenwacht Vakantiecheck op zaterdag 18 juli ook gewoon op het programma. Vlak bij Brabantse Hazeldonk kunnen vakantiegangers hun voertuig voor de grens met België nog even laten bekloppen en bevoelen. 

'Minimaal een keer per week eventjes rijden'

Het vele thuiswerken, en daarbij stilstaan van de auto, kan gevolgen hebben voor je auto.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore