Corona-update, stel je vraag

Wat als je op vakantie coronaklachten krijgt? Terug, of daar in isolatie?

15 juni 2020 18:20

De reisadviezen zijn vandaag versoepeld: we mogen weer op vakantie naar zeventien Europese landen. Maar wat als je tijdens je vakantie coronaklachten krijgt? Mag je dan met de auto terug naar huis, of moet je in het land waar je verblijft in quarantaine?

Dat vragen Luuk en Catharina zich af.  Want we mogen dan wel weer op vakantie, het coronavirus is niet verdwenen. Minister Blok waarschuwde vanochtend in reactie op de versoepelingen. "Het virus is nog onder ons en de situatie blijft onzeker."

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt dezelfde boodschap: "Houd er rekening mee dat je vakantie anders verloopt dan normaal."

Aangepast reisadvies

Het versoepelde reisadvies geldt voor de landen België, Bulgarije, Duitsland, Estland, Frankrijk, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Monaco, Polen, Portugal, Tsjechië en Zwitserland.

Het reisadvies van Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken blijft vooralsnog op oranje staan. Dat betekent dat vakantiereizen naar die landen deze zomer worden afgeraden.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken bestaat dat de kans dat je aan de grens op symptomen van Covid-19 wordt gecontroleerd.

Mocht je tijdens je verblijf in een ander land last krijgen van coronaverschijnselen, meld je dan bij de lokale gezondheidsautoriteiten voor een test. Vermijd contact met anderen in afwachting van de uitslag, en mocht die positief zijn, volg dan altijd de lokale adviezen op. Dat kan betekenen dat je (samen met je reisgenoten) in quarantaine moet. Neem in ieder geval altijd contact op met de GGD in je woonplaats.

Algemeen advies

Dat is het algemene advies van het ministerie voor mensen die klachten krijgen op hun reisbestemming. "Advies is theoretisch", stelt de woordvoerder. "Als jij ervoor kiest om in de auto te stappen en direct terug naar huis te gaan, kan dat. Adviezen kun je in de wind slaan, maar besef wel dat we dit advies niet voor niets geven."

Want, redeneert de woordvoerder, contact vermijden tijdens je terugrit is moeilijk. "Denk aan je reisgenoten met wie je in de auto zit, onderweg tanken, pauze nemen en eten en drinken."

Reizen in coronatijd

Afstand houden, mondkapjes dragen en instructies bij het bezoek aan campings, terrassen, restaurants, hotels, attracties: elk land in Europa kent zijn eigen coronamaatregelen.

De ANWB heeft een uitgebreide Reiswijzer waarin per land wordt ingegaan op de specifieke maatregelen en beperkingen. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een soortgelijke pagina.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Mag je nu weer met meer huishoudens in één auto op vakantie in eigen land?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore