D66 wil verbod

Vechtsportbranche wil agenten trainen om nekklem beter uit te voeren

14 juni 2020 08:11 Aangepast: 14 juni 2020 08:23
Archieffoto. Beeld © RTL Nieuws

De vechtsportbranche wil trainingspakketten voor politieagenten samenstellen zodat ze een nekklem voortaan beter kunnen uitvoeren. Afgelopen maandag kwam D66 met een voorstel om de nekklem te verbieden, maar de branche zegt dat dat helemaal niet nodig is. De klem moet alleen beter worden uitgevoerd.

Nekklemmen zijn als ze goed worden uitgevoerd een methode om iemand in bedwang te krijgen. De zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt afgekneld, waardoor het slachtoffer versuft raakt. Verkeerd uitgevoerd kan een nekklem echter dodelijk uitpakken.

Mitch Henriquez overleden na klem

In Nederland mag de politie in uiterste gevallen een nekklem gebruiken. Dat werd nog eens bevestigd in een onderzoek in 2016 naar aanleiding van de dood van Mitch Henriquez in Den Haag, die omkwam bij zijn arrestatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vrijspraak en voorwaardelijke celstraf voor agenten zaak-Henriquez

De branche stelt nu dat Henriquez, maar ook George Floyd, niet door een nekklem om het leven zijn gekomen, maar door verwurging, omdat de klem niet juist werd uitgevoerd. De vechtsporters willen daarom dat de regering meer investeert in de opleiding van agenten, zodat zij de nekklem voortaan technisch goed toepassen.

Situaties nabootsen

De branche nodigt politici dinsdag in Den Haag uit om technische uitleg over nekklemmen en verwurgingen bij te wonen. Ook zullen vechtsporters de situaties bij de arrestaties van Henriquez en Floyd nabootsen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D66 wil verbod op nekklem door politie in Nederland

D66 hoopt op een verbod, vertelde de partij afgelopen maandag: "De politie moet geen gebruik maken van een techniek die te vaak dodelijke slachtoffers eist, en ook nog eens symbool is komen te staan voor situaties waarin het geweldsmonopolie gericht wordt op een ongewapend persoon van kleur." 

Stroomstootwapen

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zei na het voorstel al dat hij verwacht dat na de invoering van het stroomstootwapen bij de politie het toepassen van de nekklem waarschijnlijk niet meer of nauwelijks nodig zal zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore