Het standbeeld van Piet Hein in Rotterdam is beveiligd met een politiecamera. Dat is een reactie op de bekladding van het standbeeld gisteren, toen actiegroep 'Helden van Nooit' de teksten 'killer' en 'dief' op de sokkel plaatste.
De gemeente Rotterdam hoopt hiermee vooral een preventieve maatregel te nemen. "Het wordt nu makkelijker om aangifte te doen tegen mensen die deze beelden bekladden", vertelt een woordvoerder.
Discussie
In een eerdere reactie liet de gemeente Rotterdam al weten het bekladden van standbeelden, zoals ook met die van Pim Fortuyn gebeurde, te veroordelen. "Je moet de discussie met elkaar kunnen aangaan en verschillen van inzicht respecteren. Maar daar geen uiting aan geven door dingen te bekladden of te vernielen."
"Wij plaatsen de standbeelden in de juiste context en eisen verwerping van deze onterechte 'helden'", ging actiegroep Helden van Nooit gisteren tegen RTL Nieuws in over hun motief. "We willen ze verwijderd zien, we eisen hun verwijdering ook, maar we zijn van mening dat zij thuishoren in een slavernijmuseum."
In Rotterdam besmeurde de groep het Witte de With-museum met rode verf, en plakte zwarte tape over het beeld van Pim Fortuyn. In Amsterdam werd het Tropenmuseum bekogeld met verfbommen.

Wie was Piet Hein?
Piet Hein was een zeevaarder die voer naar het huidige Indonesië voor de handel in specerijen, en naar Midden- en Zuid-Amerika. Hij werkte onder meer voor de West-Indische Compagnie, die later een belangrijke rol speelde in slavenhandel.
Volgens de actiegroep was hij 'een Nederlands sleutelfiguur in het vrijmaken van de weg voor de trans-Atlantische mensenhandel in totslaafgemaakte West-Afrikanen.' En, stelt de groep: "Los daarvan heeft Hein dorpen platgebrand, families uitgemoord en stukken land geplunderd."
Journalist Simon Rozendaal schreef een boek over Piet Hein (Zijn Naam Is Klein). Op basis van 5 jaar historisch onderzoek trok hij een andere conclusie over de zeevaarder. "Piet Hein was al zes, zeven jaar dood voor Nederland in de slavernij stapte en vond dat mensen met een andere huidskleur fatsoenlijk behandeld moesten worden. In onze geschiedenis zitten behoorlijk wat dubieuze types, maar nou net niet dit ketelbinkie uit Delfshaven."
Rozendaal vindt de actie van 'Helden van Nooit' kwalijk. "Ze moeten zich verdiepen in de historie voordat ze dit soort acties ondernemen. Ze zuigen de feiten over Piet Hein uit hun duim."
