Code geel

Het ging vannacht flink tekeer, vanmiddag opnieuw onweersbuien

13 juni 2020 10:28 Aangepast: 13 juni 2020 11:44
De onweersbuien van vannacht vlak bij Gangelt, net over de grens bij Sittard. Beeld © Gijs de Reijke

Onweersbuien hebben vannacht naast mooie beelden ook de nodige overlast opgeleverd. In de loop van de middag zal het in het noordoosten van het land opnieuw gaan onweren. Lokaal zelfs zwaar. Het KNMI kondigt daarom code geel af voor Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel.

Ook vandaag wordt er onweer en op sommige plaatsen flinke neerslag verwacht. In de loop van de middag zal vooral het noordoosten van het land daarmee te maken krijgen.

Een voorspelling over waar de buien precies overheen zullen trekken is moeilijk te geven. Brian Verhoeven van Buienradar zegt daarover: "Wees gewaarschuwd: als je onder een zware bui zit moet je rekening houden met flinke onweer en grote hoeveelheden neerslag van tientallen millimeters. Houd Buienradar daarom goed in de gaten."

Op veel plaatsen in het land wordt het vandaag warm, net zoals gisteren. Op sommige plekken loopt de temperatuur op tot 29 graden. Ook de luchtvochtigheid is opnieuw hoog, wat zorgt voor een drukkend en benauwd gevoel.

Blikseminslag

Vannacht is het op verschillende plaatsen in Nederland al flink tekeer gegaan. Zo moesten twee inwoners uit het Brabantse Beugen vannacht naar het ziekenhuis nadat er brand in hun huis was uitgebroken. Vermoedelijk sloegen de vlammen uit na een blikseminslag.

In Barneveld brandden rond 03:15 meerdere pluimveeschuren uit. In totaal hebben vijf stallen vlam gevat, waarvan er vier volgens de brandweer als compleet verloren moeten worden beschouwd. Ook hier wordt een blikseminslag vermoed, al durft de Veiligheidsregio Gelderland-Midden dat niet met zekerheid te zeggen.

Supercell

In Noord-Limburg was er zelfs sprake van een supercell, een zeer zware onweersbui. Normaal trekken onweersbuien een bepaalde kant op. Een supercell doet dat ook, maar draait daarnaast uit zichzelf ook waardoor die extra kracht krijgt. 

"Je kunt een supercell mede herkennen aan een zogenoemde 'wall cloud'. Deze zware onweersbui produceerde meer bliksemontladingen dan andere onweersbuien in de regio. Ik heb hem zelf voorbij zien komen vannacht en het voelde alsof er om de vijf seconde een flits te zien was", zegt Brian Verhoeven van Buienradar.

De typische 'wall cloud' die bij een supercell hoort, nabij Venlo. De typische 'wall cloud' die bij een supercell hoort, nabij Venlo.

Lokaal kunnen de onweersbuien, die als een lijn over een groot gedeelte van Nederland trokken, voor wateroverlast hebben gezorgd. Volgens Verhoeven zijn er op sommige plekken 'bakken water' tot zo'n 30 millimeter uit de lucht gevallen. Daarmee is het neerslagtekort nog niet verdwenen. "Het is nog lang niet genoeg om de droogte op te lossen, daarvoor is absoluut meer nodig. Maar voor bepaalde plekken is het wel even lekker geweest dat er 20 of 30 millimeter water is gevallen."

Het neerslagtekort zal behoorlijk verschillen in Nederland. Verhoeven: "De buien van vannacht waren verspreid dus de verschillen in neerslag zijn best groot. In de Achterhoek, een gebied dat veel last heeft van de droogte, viel de neerslag bijvoorbeeld tegen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is waarom het zo benauwd is (en waarom het gaat onweren)

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore