Jarenlange strijd

Rechter Zuid-Korea: geadopteerde vrouw uit Amsterdam mag biologische vader ontmoeten

12 juni 2020 19:05 Aangepast: 12 juni 2020 19:09
Kara Bos (l) staat bij de rechtbank in Seoul de pers te woord. Beeld © ANP

Ze is doodop, maar ook blij dat nu eindelijk officieel wordt erkend wie haar vader is. De geadopteerde Kara Bos heeft in het land waar ze werd geboren, Zuid-Korea, via de rechter een ontmoeting afgedwongen met haar biologische vader.

Bos, die in Amsterdam woont, hoopt via hem in contact te komen met haar biologische moeder. Bij het verlaten van de rechtszaal in Seoul deed ze haar mondkapje af en zei in tranen in het Koreaans tegen de televisiecamera’s: "Moeder, herken je mijn gezicht? Kom naar me toe."

Overwinning

“Vandaag is zeker een overwinning, want het voelt heel onrechtvaardig om niet te mogen weten wie je ouders zijn. De privacywetten zijn streng in Zuid-Korea, en het komt soms ook door schaamte bij de ouders, maar ik hoop dat het door mijn verhaal beter wordt”, zegt Bos telefonisch vanuit Seoul.

Kara Bos tegen de Koreaanse camera's: "Moeder, herken je me? Kom naar me toe." Kara Bos tegen de Koreaanse camera's: "Moeder, herken je me? Kom naar me toe."

“Alle moeite en tranen die het mij heeft gekost. Ik hoop dat het nu eindelijk door de regering van Zuid-Korea goed geregeld gaat worden. Zodat al die andere geadopteerden niet een rechtszaak nodig hebben om uit te vinden wie hun ouders zijn”, zegt Bos.

Grote gevolgen

De uitspraak van de rechter in Seoul kan grote gevolgen hebben voor duizenden mensen. Sinds de jaren 60 zijn vanuit Zuid-Korea naar schatting 200.000 kinderen zoals Kara Bos geadopteerd. Velen zijn op zoek naar hun biologische ouders, maar lopen in Zuid-Korea tegen een muur. Deze uitspraak kan dat veranderen.

Kara Bos met directeur Do hyun-Kim van liefdadigheidsorganisatie KoRoot. Kara Bos met directeur Do hyun-Kim van liefdadigheidsorganisatie KoRoot.

“Ik denk dat Kara’s reis, haar gevecht, van belang is. Het herinnert ons eraan dat ouders, de samenleving en de staat een verantwoordelijkheid hebben om de kinderen die hier zijn geboren te informeren over hun herkomst”, zegt Do-hyun Kim, de directeur van liefdadigheidsorganisatie KoRoot, die zich inzet voor geadopteerden op zoek naar hun biologische ouders.

Kara Bos is nu 38. Ze vermoedt dat ze geboren is uit een buitenechtelijke relatie. Als meisje van amper twee werd ze in november 1983 achtergelaten op een parkeerterrein, ruim honderd kilometer van de hoofdstad Seoul. "Ik heet Kang Mee-sook en ben twee jaar oud", stond op een briefje, dat Kara pas vele jaren later in haar eigen dossier zou tegenkomen.

Pas na jaren werd deze foto met haar naam gevonden bij het adoptiebureau. Pas na jaren werd deze foto met haar naam gevonden bij het adoptiebureau.

Getrouwd met Nederlander

Binnen een jaar werd het meisje geadopteerd door een Amerikaans gezin uit Michigan. Inmiddels is ze getrouwd met een Nederlandse man en woont ze al weer tien jaar in Amsterdam. Toen haar eigen dochtertje twee werd, besloot ze op zoek te gaan naar haar biologische moeder.

“Ik realiseerde me toen wat het betekende om een kind op die leeftijd achter te laten. En dat een adoptie traumatisch is, en niet alleen het verhaal van het redden van een kind”, zegt ze.

Het was het begin van een lange zoektocht in de Zuid-Koreaanse archieven. De doorbraak kwam toen ze haar DNA-profiel in een databank invoerde, en er een match bleek met een jonge Zuid-Koreaanse man. Zijn opa, zo zei de rechter vandaag ook, is met 99,9981 procent zekerheid de vader van Kara Bos.

Gesmeekt om contact

In de tussentijd heeft Kara uiteraard geprobeerd contact te zoeken met de familie van de man. Maar die wil niets met haar te maken hebben. "Ze willen geen contact en hebben me aan alle kanten tegengewerkt. Ik ben zelfs naar hun huis gegaan en heb ze letterlijk op mijn knieën gesmeekt, maar ze belden de politie. Toen zag ik geen andere optie dan naar de rechter te stappen."

Als jong meisje groeide Bos op in dit adoptiegezin in Michigan. Als jong meisje groeide Bos op in dit adoptiegezin in Michigan.

De rechter gaf haar gelijk en het gevolg is dat ze waarschijnlijk maandag al een gesprek zal hebben met haar biologische vader. “Ik heb geen idee wat ik moet verwachten. En of hij ook echt komt opdagen. Ik geloof het pas als het gaat gebeuren. Ik heb zelfs nog nooit zijn stem gehoord.”

Ze weet helemaal niets over vroeger, zegt ze. "Ik hoop dat hij mij kan en wil vertellen over wat er toen is gebeurd. En ik hoop vooral dat hij mij kan zeggen wie mijn moeder is. En ik hoop dat ze door mij gevonden wil worden. Pas dan is het gelukt. Nu heb ik eigenlijk ondanks de uitspraak van de rechter nog niets.”

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore