Corona-update, stel je vraag

Mag je nu weer met meer huishoudens in één auto op vakantie in eigen land?

14 juni 2020 16:15 Aangepast: 19 juni 2020 14:21

Gemeenschappelijke douches en wc’s op campings en vakantieparken gaan weer open. Ook wordt voor meerdere landen het reisadvies aangepast en ontvangen andere landen ook weer Nederlanders. Dat betekent dat Nederlanders weer op vakantie gaan. Maar mag je nu ook weer met meer huishoudens in één auto op vakantie? En naar welke landen kun je op reis?

Dat vragen onder anderen onze lezers Anja, Janic, Rob en Jola. De verwachting is dat 1,8 miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie willen. Aan welke regels moeten zij zich dan houden in de auto?

Regels in de auto

Voor Nederland zullen de coronaregels in de auto niet veranderen. De afspraak blijft: als je niet tot hetzelfde huishouden behoort, zal er 1,5 meter afstand gehouden moeten worden. Op deze regel zijn dan ook geen uitzonderingen mogelijk.

Met twee personen die niet tot hetzelfde huishouden behoren in de auto zitten, is niet strafbaar. Drie personen of meer die niet tot hetzelfde huishouden behoren in één auto kunnen wél een boete krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronacrisis of niet, ruim 7 miljoen Nederlanders maken gewoon vakantieplannen

Eén uitzondering: kinderen onder de 12 jaar die niet tot het zelfde huishouden behoren, mogen wel worden vervoerd.

Basisregels

Maar waarom mag je niet met meerdere mensen de auto in? "Simpelweg omdat het makkelijk is om elkaar daar te besmetten", zegt een woordvoerder van RIVM. "Gezinnen leven toch al met elkaar in één huis, dus die kunnen gewoon in één ruimte zitten."

"Maatregelen als mondkapjes en dergelijke adviseren wij niet voor in de auto. Als mensen zich aan de basisregels houden zoals 'blijft thuis als je klachten hebt' en 'goed handen wassen', is dat niet nodig. Als iemand later toch ziek wordt, kunnen de andere mensen die in de auto zaten makkelijk worden ingelicht omdat je elkaar kent. Dat is het verschil met het openbaar vervoer."

Van oranje naar geel

En hoe zit het in het buitenland? Welke andere landen willen graag Nederlanders ontvangen? Vanaf vandaag gaat het reisadvies van een aantal landen van oranje naar geel. En dat betekent dat reizen zonder noodzaak naar het buitenland weer kan.

Een oranje advies betekent dat de vakantiereizen worden afgeraden. Een geel advies betekent dat de vakantiereizen mogelijk zijn, maar dit hier nog wel risico's aan verbonden kunnen zijn.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de coronamaatregelen per land afhankelijk. "Zorg dat je voordat je op vakantie gaat goed geïnformeerd bent. We proberen mensen op onze website goed te adviseren, maar ze moeten ook zelf de reisadviezen in de gaten houden."

De situatie per land:

Naar deze landen kan je vanaf vandaag reizen (code geel) : 

  • België, Bulgarije, Duitsland, Estland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Slovenië, Tsjechië, Zwitserland.

Naar deze landen kun je vanaf 21 juni reizen:

  • Spanje

Vakantiereizen naar deze landen worden afgeraden (code oranje) : 

  • Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden.

Onderstaande landen moet nog besluiten wanneer ze de belemmeringen voor Nederlandse toeristen weer opheffen. 

  • Frankrijk, Oostenrijk, Liechtenstein, Cyprus, Finland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Malta, Noorwegen, Roemenië, Slowakije, het Caribisch deel van het Koninkrijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore