Corona-update, stel je vraag

Hoe komt het dat zoveel nertsen besmet raken, en je over andere dieren niets hoort?

12 juni 2020 16:58 Aangepast: 12 juni 2020 21:15

In Nederland is bij meerdere katten, een hond en op dertien nertsenfokkerijen het coronavirus gevonden. Onze lezers Leo en Marion vragen zich af hoe komt het dat zoveel nertsen besmet raken, maar je over besmettingen bij andere dieren niets hoort.

Het RIVM legt uit dat dat komt omdat het wereldwijd maar om een paar andere dieren gaan. In Nederland zijn op dit moment één hond en drie katten positief getest op het coronavirus en dus een onbekend aantal nertsen op 13 fokkerijen.  

Nertsen 

Laten we allereerst ingaan op de besmettingen op de nertsenfokkerijen. Want daar hoor je meer over, omdat zij mogelijk meerdere mensen hebben besmet. Dit zou voor zover bekend wereldwijd de eerste keer zijn sinds het uitbreken van de pandemie.

Het coronavirus is in totaal op dertien nertsenhouderijen in Nederland aangetroffen. De besmette dieren hadden luchtweg- en darmklachten. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

En weer besmet een nerts een mens: dit moet je weten

Het is op dit moment nog niet duidelijk hoe de nertsen in eerste instantie besmet zijn geraakt. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan schrijft het RIVM. Wel is bekend dat de besmettingen van nerts op mensen en andere nertsen, hetzelfde gaan als van mens-op-mens. 

Dier-op-mensbesmetting

"Als je binnen anderhalve meter komt, loop je kans dat je besmet raakt", zei Wim Verhagen, directeur van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders, eerder tegen RTL Nieuws.

Er zijn momenteel enkele medewerkers die mogelijk door een nerts besmet zijn geraakt, door een zogeheten dier-op-mensbesmetting.

Om te zorgen dat de besmette nertsen geen andere dieren meer besmetten, is besloten om alle dertien fokkerijen waar het virus is aangetroffen te ruimen. "Het is mogelijk dat het virus langere tijd op nertsenbedrijven kan circuleren, waardoor mensen besmet kunnen raken", legt het RIVM uit. 

Voorzorgsmaatregelen

Voor alle niet-besmette nertsenbedrijven in Nederland gelden extra voorzorgsmaatregelen. Dit zijn maatregelen zoals een vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod voor de stallen, een hygiëneprotocol en de verplichting om andere dieren, zoals honden en katten  zo min mogelijk het bedrijf te laten binnenkomen of verlaten.

Het is dus uniek dat een mens mogelijk besmet is geraakt door een dier, maar andersom - van mens op dier - gebeurt vaker. 

Ook apen kunnen corona krijgen

Verzorgers dragen daarom mondkapjes en handschoenen als ze dichter dan 1,5 meter in de buurt van de apen komen.

Het RIVM schrijft dat knuffelhuisdieren, zoals honden, katten en fretten, het virus kunnen krijgen van een besmet baasje. Varkens, kippen en eenden zouden niet vatbaar zijn voor het virus. Andere dieren zoals koeien, schapen, geiten, paarden en ratten zijn dat, voor zover bekend is bij het RIVM, waarschijnlijk ook niet. 

Kleine kans 

Omdat het wereldwijd ook om maar een paar besmette huisdieren gaat, acht het instituut de kans op zo’n overdracht klein. In ons land gaat het ook maar om enkele gevallen naast de nertsen, namelijk meerdere katten en één hond.

Het ging om een hond van een coronapatiënt, die antistoffen had, wat er op duidt dat het beestje besmet was. Bij drie katten die leven op een van de nertsenhouderijen zijn ook antistoffen gevonden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo bescherm je je huisdier tegen het coronavirus

Het advies van het RIVM over de omgang met huisdieren:

  • Als je zelf niet ziek bent, maar je huisdier wel, dan gaat het waarschijnlijk niet om een coronabesmetting
  • Heb je zelf corona-symptomen, maar je huisdier niet, vermijd dan intensief knuffelen en laat zo mogelijk een niet-zieke huisgenoot voor je huisdier zorgen
  • Heb je corona-symptomen en is je dier ook ziek? Dan is er een kleine kans dat je huisdier ook besmet is. Laat het dier niet buitenlopen en neem bij ernstige benauwdheid en/of diarree telefonisch contact op met de dierenarts. 

Als je huisdier ziek is, en je denkt dat het om corona gaat, dan kun je de dierenarts bellen. Huisdieren kunnen namelijk ook getest worden op het coronavirus. Als het virus inderdaad wordt vastgesteld, dan moet de dierenarts dit melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore