Ga naar de inhoud
Voor de rechter

Terreurverdachten ontkennen en zwijgen over voorbereiden aanslag op Gay Pride

De undercoveragenten (geblurd) geven de verdachten (met zwart balkje) uitleg over de vuurwapens.

Vijf mannen uit Arnhem staan terecht voor het beramen van een aanslag op een evenement. De hoofdverdachte zei tegen een infiltrant dat de Gay Pride in Amsterdam een mogelijk doel was. Drie van de verdachten zwijgen, twee ontkennen.

In de zaak staan zes verdachten in leeftijd variërend van 22 tot en met 36 jaar terecht. Ze werden in september 2018 tijdens een grootscheepse actie opgepakt in een vakantiehuisje in Weert, waarmee Nederland volgens justitie aan een grote aanslag is ontsnapt.

Dat de Gay Pride een doelwit was, meldde RTL Nieuws al in november 2018 en blijkt nu opnieuw in de rechtszaal. Het doel wordt genoemd door hoofdverdachte Hardi N. (36) tijdens zijn contact met een infiltrant van de politie.

Legerbasis aanvallen

De rechter las vrijdag voor uit verklaringen van deze politie-infiltrant. Ook had de groep een plan om een legerbasis aan te vallen, om joggende militairen neer te schieten, zo bleek uit het dossier waar de rechter uit citeerde. 

Terreurverdachten kopen wapens van undercoveragent

01:13
Het OM gaf vandaag twee filmpjes vrij van de terreurverdachten waar te zien is hoe ze wapens kopen en gearresteerd worden.

Hardi N. legde tijdens de ontmoeting met de infiltrant uit dat hij hulp nodig had bij het plegen van een aanslag op een evenement.

Hij vertelde aan de infiltrant dat hij gedroomd had dat hij van de profeet de opdracht had gekregen om aan te vallen en dat hij hulp nodig had van mensen die kennis hadden van wapens.

Hardi. M. (36) beroept zich in de Arnhemse terreurzaak op zijn zwijgrecht en ook medeverdachte Nabil B. (23) houdt zijn mond. Verdachten Morat M. (23) en Wail el A. verklaren daarentegen uitgebreid. Zij ontkennen dat ze plannen hadden voor het plegen van een aanslag. 

Nooit aanslag willen plegen

"Ik heb nooit een aanslag willen plegen", zei M. op de tweede zittingsdag van het proces in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Hij erkent wel dat hij er een radicaal gedachtegoed op nahoudt, maar ontkent het lidmaatschap van een terroristische organisatie waar het zestal van verdacht wordt.

"Ik ging mee naar Weert om een wapen te bemachtigen, om mezelf en mijn gezin te beschermen. Ik heb altijd liefde gehad voor wapens", zei M, die weet dat er beelden van hem zijn waarop hij een wapen kust. "Ik geil bijna op het hebben van een wapen. Ik weet dat het raar klinkt."

''Ik geil bijna op het hebben van een wapen''

Verdachte Wail el A. (22) verklaart in de rechtbank dat hij plannen had om uit te reizen naar het Midden-Oosten. "Ik wilde uitreizen naar Islamitische Staat om mijn geloof te praktiseren."

Schrikmoment

Ook hij ontkent het lidmaatschap van een terroristische organisatie en plannen voor een aanslag. "Ik was op zoek naar mensen die ik kon vertrouwen. Ik was me aan het oriënteren, kijken wie ik kan vertrouwen en praatte daarom mee." Hij wordt ook verdacht van poging tot moord, omdat hij voor zijn arrestatie zijn (onklaar gemaakte) wapen richtte op een politieagent. Daarover zegt hij: "Het was mij niet duidelijk waarin ik me bevond. Het was voor mij een schrikmoment. Ik wist niet beter."

Het plan was vermoedelijk om met bomvesten en kalasjnikovs een aanslag te plegen op een evenement en elders een autobom tot ontploffing te brengen. Bij huiszoekingen vond de politie kunstmest en chemicaliën, genoeg om een halve kilo explosieven te maken. Hardi M.beroept zich op zijn zwijgrecht, want hij is van mening dat hij is uitgelokt door AIVD-agenten.

Dit
Lees ook:
Dit weten we over de terreurverdachten: 'Een bokstalent, tot het geloof hem nekte'