78 procent gelooft nog in regel

1,5 meter afstand steeds lastiger, vooral in supermarkt en op werk

12 juni 2020 13:56
Beeld © ANP

We zijn minder angstig geworden voor het corona-virus en houden ons steeds minder goed aan de coronaregels. Vooral de 1,5 meter-regel wordt minder vaak nageleefd, blijkt uit een gedragsonderzoek van het RIVM. Het draagvlak voor de regel daalt, maar is nog wel hoog: 78 procent van de mensen denkt dat 1,5 meter afstand houden werkt.

Twee maanden geleden was dat nog 86,3 procent. Het is de derde keer dat het RIVM onderzoek doet naar hoe wij de coronaregels naleven. Vergeleken met half april gaan we weer vaker naar buiten of bij mensen binnen op bezoek: een stijging van 15 procent. 

Ook bezoeken we vaker familie of vrienden op leeftijd of met gezondheidsproblemen. Daarbij hebben we wél steeds meer moeite met de 1,5 meter-regel. 

1,5 meter-regel onder druk

De onderzoekers zien een daling van 10 procent in het naleven van de afstandsregel ten opzichte van twee maanden geleden. Onderzoeker Marijn de Bruin van het RIVM licht toe: "Mensen die het virus als bedreigend ervaren en die denken dat 1,5 meter werkt, die kunnen de regels goed handhaven. Mensen die daar twijfels over hebben, doen het in mindere mate."

De Bruin vervolgt: "Het draagvlak voor de 1,5 meter is nog hoog. Omdat het drukker wordt op het werk en in bijvoorbeeld supermarkten, is het in een aantal situaties ook lastiger om je aan de regels te houden." Volgens het RIVM is er meer onderzoek nodig om te kijken waarom mensen zich niet aan de 1,5 meter-regel houden. 

Angst neemt af

De angst voor het virus is flink afgenomen vergeleken met half april, met 13 procent. Verder blijkt dat mensen met verkoudheidsklachten vaker aangeven aan dat ze niet binnen blijven of van plan zijn om zich te laten testen.

Maar  als mensen of huisgenoten positief getest zijn, is er grote bereidheid om twee weken in thuisisolatie te gaan. 95 procent van de mensen is daartoe bereid. Tegelijkertijd voelen minder mensen zich eenzaam, een daling met 12 procent.

Handen wassen

Het RIVM benadrukt dat juist nu we er weer vaker op uit gaan, het belangrijk is dat de hygiënemaatregelen zoals handen wassen en niezen in de elleboog worden nageleefd.

Wat betreft het handen wassen is er winst te behalen, stelt het RIVM.  In de helft van de gevallen dat mensen hun handen grondig zouden moeten wassen, gebeurt dit ook. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom houden we in Nederland 1,5 meter afstand, maar in Zweden 2 meter?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore