Code geel in het zuiden

Dit is waarom het zo benauwd is (en waarom het gaat onweren)

12 juni 2020 14:10 Aangepast: 12 juni 2020 14:29
Toeristen op het Museumplein in Amsterdam (archieffoto) Beeld © ANP

Het is vandaag en morgen drukkend warm in ons land. Temperaturen kunnen oplopen tot 29 graden en morgen kan je al na tien minuten verbranden. Maar hoe kan het toch dat het de ene keer lekker warm aanvoelt, en de andere keer zo benauwd?

Dat heeft alles te maken met de luchtvochtigheid, zegt Martijn Dorrestein, meteoroloog bij Buienradar. "Wat je voelt is als het ware een drukkend en benauwd gevoel. Dat is de luchtvochtigheid."

Zweten

Dorrestein legt uit dat het gevoel voortkomt uit de temperatuurregeling van je lichaam. "Als het buiten warm is, ga je zweten om je lichaam op temperatuur te houden. En hoe goed dat gaat, is afhankelijk van de luchtvochtigheid."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vandaag kans op 29 graden, KNMI waarschuwt voor onweer met hagel

Als de luchtvochtigheid laag is, zoals vaak in het binnenland van Frankrijk en Spanje, dan verdampt  het zweet en voelt de warmte vaak prettig aan. Maar als de luchtvochtigheid hoog is, zoals in de tropen, dan verdampt het zweet een stuk moeilijker. Dan voelt de warmte al gauw drukkend en benauwd. 

Maar wij hebben in Nederland toch geen tropisch klimaat, waarom is het dan zo benauwd? Dorrestein: "De hoge luchtvochtigheid van vandaag en morgen wordt veroorzaakt door een wind die uit het oosten waait. Deze wind brengt warme en vochtige lucht mee vanaf het Middellandse Zeegebied."

Draagbaar maken

Gelukkig komt de meteoroloog ook met een tip om deze benauwdheid draagbaar te maken. "Bind bijvoorbeeld eens een icepack voor de ventilator, dat geeft een heerlijk koel effect."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen

De lucht die komt aangewaaid uit het oosten is niet alleen warm en vochtig, maar ook een broeinest voor onweersbuien. "Het is dan ook niet gek dat de kans op een klap onweer dit weekend groot is."

Code geel

Vandaag trekt vanuit het zuidoosten een buienlijn over ons land. "Onder de lijn van Amsterdam naar Maastricht kunnen vanavond flinke buien vallen die gepaard gaan met onweer, hagel en windstoten tot 75 kilometer per uur." Het KNMI kondigt daarom voor het zuid van ons land code geel af, wat inhoudt dat er mogelijk kans is op gevaarlijk weer. 

De onweersbuien bereiken aan het eind van de middag Maastricht, en trekken rond 11 uur vanavond over Amsterdam, geeft Dorrestein aan. 

 

Deze warme oostenwind komt wel met slecht nieuws voor hooikoortspatiënten, waarschuwde Dorrestein eerder al. "De regen die valt, spoelt de pollen helaas niet voldoende uit de lucht. We kunnen vandaag een pollenexplosie verwachten die zeker tot volgende week dinsdag aanhoudt."

Na een plaknacht

Na vandaag is het benauwde weer nog niet voorbij. Na een warme plaknacht waarin het afkoelt naar 16 graden, begint het morgen weer opnieuw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Het wordt steeds warmer, met zon, onweer en een pollenexplosie

De luchtvochtigheid is morgen net zo hoog als vandaag, maar dan trekt het buiengebied niet over het zuidwesten, maar het noorden van het land. "Daar begint de dag zonnig, maar er zullen in de loop van de middag stapelwolken ontstaan die uitgroeien tot fikse onweersbuien met hagel en windstoten."

Dorrestein adviseert om de buienradar goed in de gaten te houden. "Je weet nooit precies wanneer het losbarst en het gaat wel om flinke buien."

En dan nog iets om rekening mee te houden: de zonkracht. Met temperaturen tot 27 graden en een zonnekracht van 7, dan verbrand je al binnen 10 minuten. Dorrestein: "Dus als je naar het terras gaat, kan je je maar beter goed insmeren en een hoedje opzetten."

En daarna

Zondag heeft de zon het moeilijker. De temperatuur zakt iets, het wordt 20 tot 25 graden. Er kan dan ook plaatselijk een regen- of onweersbui overkomen. Vanaf maandag blijft de temperatuur maximaal rond de 24 graden steken. Het wordt niet enorm zonnig en er kunnen geregeld buien vallen.

Steeds vaker extreme buien: zoveel kan ons riool aan

Een beetje regen is niet zo erg, maar extreme hoosbuien kunnen voor overlast zorgen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore