Ga naar de inhoud
Ruziënde ouders

Jeugdzorg overspoeld door vechtscheidingen

Jeugdzorginstellingen hebben de handen vol aan kinderen bij wie de ouders verwikkeld zijn in een vechtscheiding. In de meeste zaken die worden behandeld, speelt een vechtscheiding een rol, zo meldt Reporter Radio op basis van eigen onderzoek.

In sommige regio’s heeft 70 procent van de dossiers bij jeugdzorg te maken met zo'n complexe en met ruzies omgeven scheiding.

Bij Jeugdbescherming West, een instelling die onder meer in Den Haag en Dordrecht actief is, merken ze dat het aantal vechtscheidingsdossiers groeit. Een gedragsdeskundige van deze instelling zegt: "In een aantal regio’s waar wij actief zijn gaat het om 50 tot 60 procent van de zaken. Het is moeilijk om er met die ouders uit te komen."

Vechten tegen vechtscheiding

02:40
Editie NL schonk twee jaar geleden aandacht aan vechtscheidingen naar aanleiding van een film over dit thema.

Twee derde

Jeugdzorginstellingen in Zeeland en Brabant spreken van twee derde van het aantal zaken, die vanwege een vechtscheiding bij jeugdzorg terechtkomen.

In situaties waar een vechtscheiding speelt, kan de familierechter een ondertoezichtstelling (OTS) opleggen, als gevreesd wordt dat de ontwikkeling van het kind gevaar loopt. Hierbij wordt het ouderlijk gezag beperkt. De OTS wordt uitgevoerd door een jeugdzorginstelling.

Deskundigen laten in het programma weten dat er niet genoeg middelen zijn om de nadelige gevolgen van een vechtscheiding aan te pakken. Zaken blijven daardoor vaak jarenlang slepen.

Co-ouderschap ondanks vechtscheiding

Michael en zijn ex Renata hadden - in eerste instantie - een vechtscheiding. "We stonden lijnrecht tegenover elkaar. Daarom duurde het ook twee jaar voordat de scheiding rond was. Je denkt als eerste aan jezelf", zegt Michael. Tot de ouderschapsplannen in beeld kwamen, en ze zich realiseerden dat ze het beste wilden voor hun kinderen. Lees hier het verhaal.