Ga naar de inhoud
Peiling Longfonds

Ook thuis herstelde coronapatiënt houdt ernstige klachten

Archieffoto. Beeld © Getty Images

Veel coronapatiënten die de thuis uitziekten en niet in het ziekenhuis hebben gelegen, kampen maanden later nog altijd met ernstige gezondheidsproblemen. Dat concludeert het Longfonds.

"Meer dan zes op de tien heeft zelfs problemen met lopen", zegt directeur Michael Rutgers tegen het AD. "We zijn hier echt van geschrokken."

De informatie komt voort uit een peiling onder 1600 mensen met klachten na herstel van corona, uitgevoerd door het Longfonds, behandel- en kenniscentrum CIRO en de Universiteit Maastricht.

Voorheen goede conditie

De ex-patiënten hebben soms na bijna drie maanden nog steeds last van onder meer druk op de borst, vermoeidheid, hoofdpijn of kortademigheid. 85 procent van de deelnemers - met een gemiddelde leeftijd van 53 - zegt voor de besmetting een goede conditie te hebben gehad. Maar 6 procent vindt dat de gezondheid nu weer op peil is. 

Ex-coronapatiënt
Lees ook:
Ex-coronapatiënt Oscar rijdt ambulancerit opnieuw – maar nu op de fiets

91 procent van de ondervraagden heeft niet in het ziekenhuis gelegen. Bij 43 procent is geen diagnose vastgesteld door een dokter. 

'Schrikbarend slecht'

"De gezondheid van coronapatiënten die thuis corona hebben doorgemaakt is schrikbarend slecht", zegt Rutgers. "Tot nu toe lag de focus terecht op de mensen die in het ziekenhuis of zelfs op de ic zijn beland. Maar we mogen deze groep thuiszittende coronapatiënten niet vergeten."

Ex-coronapatiënt
Lees ook:
Ex-coronapatiënt Peter kan niet meer zonder zuurstoftank