Ga naar de inhoud
Verbod op middel

'Staatssecretaris Blokhuis wil gebruik lachgas verbieden'

Archieffoto. Beeld © ANP

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) wil lachgas als verboden middel op de opiumlijst plaatsen. De bewindsman van ChristenUnie komt vandaag met een wetsvoorstel, waarin staat dat ernaar wordt gestreefd om het verbod op 1 januari te late ingaan.

Dat meldt De Telegraaf. De laatste tijd vonden er meerdere ongelukken plaats in het verkeer waarbij het gebruik van lachgas een rol speelde.

Ongelukken

Zo reed vorige week een automobilist die het middel had gebruikt in op een terras in Gennep. Bij Liempde knalde een dag later een auto waarin later lachgas werd aangetroffen op een vrachtwagen.

Automobilist
Lees ook:
Automobilist die inreed op terras in Gennep had lachgas gebruikt

Het middel stijgt in populariteit bij jongeren. 15 procent van de mensen tussen 20 en 24 jaar heeft het weleens gebruikt, schrijft de krant. Na het innemen kunnen in sommige gevallen verlammingsverschijnselen optreden. 

Slagroomspuiten

Lachgas wordt gebruikt in verschillende sectoren, zoals de autosport en de horeca. Ampullen worden gebruikt voor slagroomspuiten. Die zijn vrij verkrijgbaar en woorden vaak door jongeren gebruikt in combinatie met een ballon. 

Daarom wil Blokhuis de aankoop voor horecaondernemers afbakenen. Restaurants moeten zich bij het inslaan houden aan een maximale hoeveelheid. Ook voor de autosport wordt een uitzondering gemaakt. Daar wordt het gebruikt om het motorvermogen te verhogen. 

Twee
Lees ook:
Twee doden bij ongeluk, lachgas achterin de auto aangetroffen
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.