Ga naar de inhoud
150 voetbalclubs

Streamingsdienst VoetbalTV bijna failliet door treuzelende privacytoezichthouder

Met dit bord maken clubs hun lidmaatschap met VoetbalTV kenbaar. Beeld © Arie Kievit

VoetbalTV, een streamingsdienst van wedstrijden uit het amateurvoetbal, dreigt na twee jaar failliet te gaan. Vanwege een voortslepend geschil over de privacyregels kan het videoplatform geen nieuwe contracten afsluiten. Uit onvrede daarover sleepte VoetbalTV de Nederlandse privacytoezichthouder voor de rechter.

Met 'slimme camera's' die automatisch de bal volgen filmt VoetbalTV sinds 2018 voetbalwedstrijden. Zeker 150 clubs zijn aangesloten bij het platform. "Intussen hebben we 20.000 tot 25.000 wedstrijden opgenomen", vertelt directeur Maarten Hoffer aan RTL Nieuws. "Dat zijn ongeveer 150.000 mensen op beeld."

En die 150.000 mensen zijn meteen het pijnpunt: de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had in 2018 al privacyzorgen bij de activiteit van VoetbalTV. Want je geeft als speler, trainer of toeschouwer langs de lijnen niet expliciet toestemming om gefilmd te worden, was hun redenatie.

KNVB streamt wedstrijden amateurs: 'Leuk, maar privacy is een probleem'

In 2018 draaide er bij 50 amateurclubs een proef met slimme camera's langs het veld. Ook toen waren er al zorgen over de privacy.

Volgens de AP mogen bedrijven geen commercieel belang gebruiken om zonder toestemming van het individu persoonsgegevens te verwerken. En dat is hun ogen precies wat VoetbalTV doet. Daarom kreeg de streamingsdienst eind 2019 een negatief oordeel. Met grote gevolgen.

"We kunnen sindsdien geen contracten met nieuwe clubs en sponsoren afsluiten", baalt directeur Hoffer. "Je kunt je voorstellen dat de spaarpot van een beginnende onderneming op die manier snel leegraakt. Het water staat ons aan de lippen."

Het steekt Hoffer vooral dat de AP suggereert dat commerciële bedrijven per definitie niet zonder toestemming gegevens mogen opslaan. "Dat staat nergens in de wet. Het is alsof ze de spelregels veranderen terwijl de wedstrijd nog bezig is."

Treuzelen

VoetbalTV wil graag het negatieve oordeel van de AP aanvechten. Maar dat kan pas als er een besluit wordt genomen over eventuele maatregelen tegen de streamingsdienst. En daar neemt de privacywaakhond de tijd voor.

"Het duurt nu al maanden. Al voor de coronacrisis lieten ze alle deadlines verstrijken." Het bedrijf wil zo snel mogelijk met de AP om tafel om te kijken wat ze dan wel kunnen doen. 

'Controversieel'

Hoogleraar ICT en Privaatrecht Frederik Zuiderveen Borgesius deelt de verbazing van VoetbalTV. Ook hij is het niet eens met de AP over het commercieel belang.

"Het is een behoorlijk controversiële uitleg", stelt Zuiderveen Borgesius. Commerciële belangen kunnen volgens hem wel degelijk een gerechtvaardigd belang vormen in de zin van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). "Kijk naar een pizzeria die je een folder stuurt met nieuwe aanbiedingen, nadat je een keer bij hen besteld hebt. De pizzeria heeft een commercieel belang: marketing van zijn eigen producten. De AVG erkent dat marketing een ‘legitiem belang’ is. Onder bepaalde voorwaarden mogen bedrijven persoonsgegevens gebruiken op grond van de ‘legitiem belang’-bepaling, zonder toestemming van de betrokkene."

Bovendien valt de uitleg van de AP uit de toon in Europa. "Dat is opvallend", zegt Borgesius. "Zeker omdat de doelstelling van de AVG was om in heel Europa op dezelfde manier te worden uitgelegd."

Privacyautoriteit
Lees ook:
Privacyautoriteit heeft nog 3000 urgente privacyklachten in de wacht

Om een besluit te forceren sleepte VoetbalTV de AP dit jaar voor de rechter. Want, zo zegt de directeur van het platform, zijn bedrijf 'volgt netjes de regels van de privacywet'. 

Daarnaast staan er langs velden waar gefilmd wordt waarschuwingsborden. Zo weten mensen welk veld ze moeten vermijden om uit zicht van de camera's te blijven. "Bovendien ben je als toeschouwer aan de overkant van het veld echt onherkenbaar. De afstand is veel te groot." Voor wie niet zo vaak op een voetbalveld komt: zo'n grasmat moet minimaal 64 meter breed zijn, wat dus ook meteen de afstand tot de camera is. 

'Eredivisie
Lees ook:
'Eredivisie half september hervat, in augustus onderling oefenen'

De Amsterdamse voetbalclub WV-HEDW sloot zich als een van de eerste clubs aan bij VoetbalTV. Voorzitter Ronald Nijsen is daar nog steeds tevreden over. "Ik heb in de afgelopen jaren nog niemand bij de club meegemaakt die problemen met VoetbalTV heeft", aldus Nijsen. "Ik heb wél vaak genoeg meegemaakt dat spelers na een wedstrijd in de kantine met plezier hun goals terugkijken."

Ongebruikt systeem

Dat argument gebruikt Hoffer ook. Want van alle duizenden mensen die door de slimme camera's op beeld zijn gevangen, is er bij VoetbalTV niemand bekend die bezwaar heeft gemaakt.

"We hebben een mogelijkheid ingebouwd zodat mensen niet op beeld hoeven te komen. Maar dat systeem is nog nooit gebruikt. Het is goed dat er discussie over privacy gevoerd wordt, begrijp mij niet verkeerd. Het is alleen frustrerend om op deze manier een richting in geduwd te worden om gedwongen te moeten stoppen."

De Autoriteit Persoonsgegevens is zelf niet beschikbaar voor commentaar. Zij laten niets over de zaak los zolang deze bij de rechter loopt.