Corona-update, stel je vraag

Kan het coronavirus in Nederland vanzelf uitdoven?

11 juni 2020 16:24 Aangepast: 12 juni 2020 15:19

Nieuw-Zeeland is sinds maandag officieel corona-vrij. In het land is niemand meer besmet met het virus, en dus kunnen de maatregelen worden opgeheven. Kan het coronavirus in Nederland ook vanzelf uitdoven?

Dat is de vraag die we in deze corona-update beantwoorden. De vraag werd ingestuurd door RTL Nieuws-lezer Mirjam.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuw-Zeeland coronavrij, laatste restricties opgeheven

Het korte antwoord is nee, zegt viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen. Dat heeft twee redenen. "Ten eerste waren er in Nieuw-Zeeland maar heel weinig besmettingen. In totaal zijn daar zo'n 1500 mensen besmet geraakt en 22 mensen overleden."

Afgezet tegen de bevolking is het aantal besmettingen in Nederland bijna tien keer zo hoog. En dan werden in Nederland ook nog eens een stuk minder mensen getest. Daardoor ligt het werkelijke aantal besmettingen hier waarschijnlijk nog hoger.

Maar er is nog een belangrijkere factor, zegt Niesters: "Nieuw-Zeeland is een eiland. Daardoor kon het afgesloten worden van de buitenwereld. Hetzelfde zie je bij andere eilanden. In IJsland zijn nog maar drie mensen ziek, en ook Australië heeft het virus bijna onder controle."

Nederland is een veel opener land. Niesters: "Binnen Europa is er veel verkeer tussen de landen. Het is hier heel normaal dat een Duitser in Groningen naar de Ikea gaat. Dat valt niet volledig af te sluiten."

Nog bijna twee jaar corona

Zelfs met coronamaatregelen zou het heel lang duren voor het virus onder de duim is. Het aantal besmettingen daalt wel. Volgens het RIVM zijn er momenteel zo'n 1700 mensen besmettelijk. Gemiddeld infecteren zij 0,85 andere mensen, dit getal wordt de 'R' genoemd.

Bereken je met die cijfers hoe lang het duurt voor het aantal besmettelijke mensen op nul staat, dan duurt dat bijna twee jaar. Maar zo simpel is het niet. zodra de maatregelen versoepeld worden, kan de R weer stijgen, waardoor het virus minder wordt afgeremd. Komt de R boven de één, dan neemt het aantal zieke mensen juist weer toe.

De huidige R van 0,85 is berekend op basis van de cijfers tot 22 mei, dus vóór de versoepeling van de maatregelen in onder meer de horeca. Het is nog niet bekend hoe hoog de R nu is.

En dus is het wachten op een vaccin. Niesters: "Ik verwacht dat dit virus altijd bij ons blijft. Pas als er een vaccin is, kunnen we het echt onder controle krijgen."

Ook Nieuw-Zeeland en andere coronavrije eilanden zullen tot die tijd op hun hoede moeten blijven. Als er één besmettelijk persoon het land binnenkomt, kan het virus zo weer de kop opsteken. En dus zijn de grenzen voorlopig dicht.

Niesters: "Dat werkt op de lange termijn ook niet. Waarschijnlijk zullen ze dan een regel instellen waarbij iedereen die het land in wil eerst twee weken in quarantaine moet. Dan kun je het virus wel buiten houden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore