'Tranen in mijn ogen'

Kermisexploitanten over hun protest: 'We moeten íéts doen, anders vallen we om'

11 juni 2020 11:55 Aangepast: 11 juni 2020 12:50
Frank, Nicole en Frans (vlnr) staan vandaag op het Malieveld in Den Haag.

Vanuit het hele land vertrokken vanochtend kermisexploitanten naar Den Haag om te demonstreren. Ze willen dat kermissen, ondanks de coronacrisis, weer worden toegestaan. "Anders gaan we kapot."

'Dit doet zeer'

Frank Vale uit Bergen op Zoom exploiteert samen met zijn zoons een grijpautomaat en de Breakdance.  

Frank Vale: "Ik ben bang dat we omvallen." Frank Vale: "Ik ben bang dat we omvallen."

"Ik heb net een nieuwe grijpautomaat gekocht. Een mega-investering, meer dan honderdduizend euro, en dan moet ik hem de schuur in rijden omdat we niet open mogen. Dat doet zeer. 

Ik zal heel eerlijk zeggen: ik durf te beweren dat we een gezond bedrijf zijn. We doen het goed. Maar nu kunnen we niets, en nu weet ik niet hoe lang we nog gezond kunnen blijven."

Hard werken

"We hebben dit bedrijf opgebouwd met ons gezin, met mijn vrouw en zoons. En met heel hard werken. En je ziet het zo onder je voeten vandaan glijden. 

Niet dat ik de regels van het RIVM en de overheid niet snap, hoor. We hebben ook in onze kermisfamilie iemand verloren aan corona. De gezondheid staat bovenaan, klaar. Als we dicht moeten blijven om de gezondheid: logisch."

Ik vind het krom

"Maar nu zie ik mensen door de supermarkt lopen, dicht op elkaar, of hutjemutje in drukke winkelstraten. En kermissen mogen dan niet open? Ik vind dat krom. 

We willen ook meer dan alleen de tegemoetkoming op de vaste lasten. Het is te weinig, wat we nu krijgen. Als we niet meer geld krijgen van de overheid, houd ik mijn hart vast.

We willen hier daarom geordend in rijen gaan staan, zoals we jaren geleden ook als eens hebben gedaan. Ik hoop niet dat de mensen thuis boos zijn. Want we hebben het goed georganiseerd, we houden afstand. We hebben zelfs verkeersregelaars."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie houdt kermisstoet op weg naar Den Haag tegen, A12 dicht

'We willen een toekomstperspectief'

Nicole Vermolen uit Den Bosch zit in de organisatie van de demonstratie en heeft een chocoladekraam.

Nicole (rechts) op het Malieveld. Nicole (rechts) op het Malieveld.

"Ik ben de zevende generatie in mijn familie dit dit werk doet. Je begrijpt: dit is belangrijk. Het is niet alleen een manier om geld te verdienen, de Nederlandse kermis is cultuur. 

Oktober is altijd onze laatste omzetmaand. We beginnen altijd in maart. Normaal gesproken, ja, want nu kwam de coronacrisis roet in het eten gooien. Ik snap dat we dicht moesten, ik begrijp het helemaal. Gezondheid gaat voor. Maar waar andere bedrijven nu weer open mogen, of wéten wannéér ze open mogen, hebben wij nog steeds geen toekomstperspectief."

In hetzelfde schuitje

"Geen enkel gezond bedrijf kan dat zo lang volhouden. En normaal gesproken leen je dan wat bij je familie, maar ja, bij ons zit vaak de hele familie in hetzelfde schuitje.

Ik heb er nachten van wakker gelegen. Ik wil niet dat we omvallen. We hebben een datum nodig waarop we, RIVM-proof, weer open mogen. Ik ben positief ingesteld, maar als die datum er niet komt, zakt me de moed in de schoenen."

De sfeer is goed

"Toch hebben we hoop, hier. De sfeer is goed in Den Haag. Het is een beetje frisjes, maar het voelt goed om hier te staan. Om iets te doen. Er is wat kritiek op het feit dat we met zo veel attracties willen komen, maar dát is ons visitekaartje.

We willen ons materiaal meenemen, dat laten zien aan de mensen, omdat we daar ons brood mee verdienen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronakermis in Apeldoorn: 'Makkelijk gaat het niet worden'

'Ik ben bezorgd, maar trots'

Frans Stuy is een Amsterdamse kermisexploitant met botsauto's.

Frans Stuy heeft 'tranen in zijn ogen' op het Malieveld. Frans Stuy heeft 'tranen in zijn ogen' op het Malieveld.

"De nood is hoog. Iedereen uit de kermiswereld wil komen. Ik denk dat er over de 200 attracties komen, en dat er duizenden mensen zijn. We zijn één familie. Met één doel: weer open mogen. Zo snel mogelijk. Als mensen nu ook het pretpark in mogen, de achtbaan in, waarom dan ook niet de kermis op, de botswagens in? 

Ik heb mijn vrachtwagen mee, met daarop de boodschap dat de kermis moet blijven bestaan. Er zijn kermisexploitanten die op omvallen staan. Die hun laatste centen hebben gebruikt om met een volle tank hierheen te kunnen komen."

We willen niet vergeten worden

"We zijn met veel, maar hebben niet de intentie om de boel kapot te rijden met onze wagens, of om stennis te schoppen. We willen gewoon niet vergeten worden. 

Als ik zo rondkijk, dan ben ik trots. Tranen in mijn ogen. Het is net één reünie: we kennen iedereen, want onze families stonden bij wijze van spreken ook al duizend jaar geleden samen op de kermis."

Lening afgesloten

"We zijn de afgelopen tijd met z'n allen flink in elkaar geramd. Ik ook. Ik was schuldenvrij, nu heb ik weer een lening moeten afsluiten bij de bank om de kop boven water te houden. 

Maar ik weet: ik overleef het wel. Dat zit in ons kermisbloed."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore