Protest coronamaatregelen

Politie houdt kermisstoet op weg naar Den Haag tegen, A12 dicht

11 juni 2020 10:20 Aangepast: 11 juni 2020 13:01
Kermisexploitanten worden op de A12 tegengehouden door de politie. Beeld © ANP

Kermisexploitanten demonstreren vandaag op het Malieveld in Den Haag. Op de wegen richting Den Haag was een stoet met vele tientallen kermisvoertuigen, en die zijn vanochtend tegengehouden door de politie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kermisexploitanten over hun protest: 'We moeten íéts doen, anders vallen we om'

Op verzoek van de politie is de A12 richting Den Haag vanaf Nootdorp dicht. Ook de A12 richting Utrecht is dicht.

Kermisexploitanten zijn boos. Ze zijn het er niet mee eens dat kermissen tot tenminste 1 september verboden zijn wegens het coronavirus. Gisteren lieten ze weten zich niet te gaan houden aan een voorwaarde rond de manifestatie die de gemeente Den Haag stelde, namelijk het aantal kermisvoertuigen op het Malieveld.

Verslaggever Jildou van Opzeeland zag onderweg naar Den Haag vele tientallen kermisvoertuigen rijden. "Er komt geen einde aan. Poffertjeskramen, kassakarretjes, suikerspinkramen, octopussen, ze rijden hier allemaal", zei ze.

De exploitanten hebben een sticker op hun wagen met de tekst: '1,5 meter van de afgrond'. De politie heeft velen van hen tegengehouden.

Voertuigen op Malieveld

De gemeente wilde aanvankelijk maximaal tien kermisvoertuigen op het Malieveld toestaan. Maar vanochtend werd vanwege de drukte besloten dat er toch maximaal 100 voertuigen heen mogen.

De wagens moeten zich eerst melden bij het stadion van ADO Den Haag en krijgen dan onder begeleiding van de politie een plek op het Malieveld.

Op de snelweg A12 staat het ondertussen vast. "Kom niet meer naar Den Haag", twitterde de politie vanochtend, vanwege de drukte. Bij afslag Ypenburg volgden actievoerders de aanwijzingen van de politie niet op. Agenten hebben ze staande gehouden 'om de veiligheid van de andere weggebruikers en doorstroming van het overige verkeer te waarborgen'. De ME zou paraat staan.

Op het Malieveld is het protest begonnen. Maar veel kermisexploitanten hebben het Malieveld nog niet bereikt.

De kermisexploitanten verzamelen zich op het Malieveld. De kermisexploitanten verzamelen zich op het Malieveld.

Overtuigen

De kermisbranche voert deze week actie om het kabinet en de Tweede Kamer te overtuigen van de noodzaak dat ze zo snel mogelijk weer kan gaan draaien. Dinsdag overhandigden 50 echtgenotes van kermisexploitanten al een open brief op het Binnenhof.

Eerder dit jaar leidden boerenprotesten tot files op toegangswegen naar Den Haag en verkeersopstoppingen in de hofstad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Coronakermis in Apeldoorn: 'Makkelijk gaat het niet worden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore