'Andere piet-figuren'

Ook Nijmegen en Arnhem doen Zwarte Piet in de ban

11 juni 2020 01:17
In Arnhem werd vorige week geprotesteerd tegen racisme. Beeld © ANP

In Nijmegen is bij de intocht van Sinterklaas geen zwarte piet meer te zien. Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde er gisteravond voor om "de figuur Zwarte Piet" niet meer te gebruiken.

De gemeente gaat "andere piet-figuren" gebruiken, zoals roetveegpieten en gekleurde pieten. Ook Arnhem stopt met de Zwarte Pieten.

Antiracismedemonstratie

GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren dienden deze week een motie tegen Zwarte Piet in. Volgens die partijen lieten veel Nijmegenaren tijdens de antiracismedemonstratie vorige week in de stad horen dat ze Zwarte Piet als zeer kwetsend en racistisch ervaren. Actievoerder Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet riep bij die gelegenheid op Zwarte Piet uit Nijmegen te verbannen, zoals in een aantal andere steden in het land al eerder is gebeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Betoging in Arnhem tegen racisme en politiegeweld rustig verlopen

De gemeente is al met het plaatselijke Sinterklaascomité in gesprek over andere pieten tijdens de intocht. De raad heeft besloten dat de organisatie van de intocht geen subsidie meer krijgt als er toch Zwarte Pieten blijven rondlopen.

'Nog veel stappen te zetten'

In Arnhem diende gisteren een aantal fracties, die samen een raadsmeerderheid vormen, een motie in om "de racistische karikatuur Zwarte Piet" af te schaffen. Volgens initiatiefnemer GroenLinks wordt in Arnhem al jarenlang aangedrongen op het stoppen met Zwarte Piet, maar zonder succes. "De protesten tegen racisme hebben ons laten zien dat we nog veel stappen te zetten hebben, dit is er slechts één."

De Arnhemse raadsmeerderheid wil dat de gemeente vanaf nu niet meer deelneemt aan bijeenkomsten waar ook Zwarte Pieten zijn.

Zo veranderde Rutte zijn mening over Zwarte Piet door de jaren heen

In 2013 was premier Rutte nog stellig: "Zwarte Piet is zwart, daar kunnen we weinig aan veranderen." Ruim zeven jaar later denkt hij dat er binnenkort geen zwarte pieten meer zullen bestaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore