Corona-update, stel je vraag

Mag je door een land met code oranje reizen om naar een ander land te gaan?

13 juni 2020 13:08 Aangepast: 14 juni 2020 16:24
Beeld © RTL Nieuws

Stel: je wilt volgende week graag op vakantie naar Portugal met de auto. Dan ontkom je er niet aan om door Spanje en Frankrijk te reizen. Maar mag dat wel, als die landen nog op code oranje staan?

En wat als een land weer op code oranje gaat, terwijl je in dat land bent? Mag je dan nog wel door het land reizen, of is zelfs dat niet mogelijk? Dat vragen Karin, Leny en Truus zich af en die vraag beantwoorden we in corona-update 105.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als corona opnieuw toeslaat, hoe zit het dan met mijn reisverzekering?

Tot 15 juni staat het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken sowieso voor alle landen op oranje. Dat betekent: reis alleen naar die landen als dat echt noodzakelijk is.

Maar na 15 juni is het weer mogelijk op vakantie te gaan naar een aantal andere landen binnen de Europese Unie. Het reisadvies wordt dan geel. Dat betekent: let op, veiligheidsrisico's. Dat geldt onder meer voor populaire vakantielanden zoals Duitsland, België, Italië en Kroatië. 

Nederlandse toeristen niet toegestaan

Een land krijgt geen code geel als het coronavirus niet voldoende onder controle is, een land geen Nederlandse toeristen toelaat, of als mensen bij aankomst in quarantaine moeten. En zo kan het dus gebeuren dat een land waar je doorheen moet, op code oranje staat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Passagiers pissig: 'Transavia annuleert vlucht en laat me niet omboeken'

Vakantiereizen naar landen met code oranje worden afgeraden door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een aantal landen moet nog besluiten wanneer ze Nederlandse toeristen verwelkomen. Daarbij zitten ook doorreislanden Frankrijk, Spanje, Oostenrijk, Hongarije en Polen. 

Portugal

Maar een kleurcode voor een land betekent nog niet dat je er niet doorheen kunt reizen. Het grensbeleid van een land zelf is daarvoor bepalend. Naar Portugal gaan, is bijvoorbeeld geen optie. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is reizen door Frankrijk - waar je doorheen moet om in Portugal te komen - alleen toegestaan voor 'repatriëring naar uw hoofdverblijfplaats'. In ieder geval tot 15 juni. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

1 op de 4 vakantiegangers zet reis naar buitenland door

Spanje, Oostenrijk en Polen

Ook voor Spanje geldt dat de grenzen gesloten zijn, behalve voor inwoners van de Europese Unie die vanuit Portugal door Spanje naar hun hoofdverblijf rijden. Ook mogen mensen die onderweg zijn naar huis, Spanje wel verlaten.

Terugkeren vanuit Oostenrijk naar Nederland is wel mogelijk, het land ingaan mag alleen met een doktersverklaring. En Polen heeft de grenzen gesloten, maar Polen verlaten mag wel. 

Hongarije

Er zijn ook landen die strenger zijn. Zo mag je op doorreis naar Nederland door Hongarije rijden, maar dan moet je wel eerst een medische keuring ondergaan. Je moet een route volgen die door de Hongaarse autoriteiten wordt aangewezen en je mag alleen stoppen bij aangewezen tankstations.

Naar huis gaan, zal dus geen problemen opleveren. Maar vanuit Nederland een land inreizen wordt moeilijker. De ANWB geeft op zijn website aan welke landen Nederlandse toeristen toelaten

Vakantie in Europa? 'Code geel is nog geen groen'

Premier Rutte gaf eerder tijdens een persconferentie meer informatie over vakanties binnen Europa. Vanaf 15 juni worden maatregelen versoepeld, maar er blijven risico's.

Het is overigens niet zo dat alle landen streng controleren. Correspondent Saskia Houttuin reed deze week met haar vriend Joost naar Frankrijk om daar te werken. Bij de Frans-Belgische grens kon ze zo doorrijden, terwijl de landen op slot zitten.

Geen controle

"We hadden alles geregeld", vertelt ze. "Een werkgeversverklaring van RTL, paspoorten, een vignet om België over steken. Maar we konden zowel België als Frankrijk inrijden zonder controle."

Bij de grens naar Frankrijk stonden wel een politiegebouw en een controlepost. "Daar zaten wat mensen binnen, maar er was geen controle. Terwijl wij duidelijk een Nederlands nummerbord hebben. Ik weet niet of het toeval was en hoe het de rest van de dag was, maar ik had niet het gevoel dat er systematisch gecontroleerd wordt."  

Op strandvakantie naar het buitenland? Dat kan misschien toch

Het lijkt er steeds meer op dat we deze zomer toch op vakantie kunnen binnen Europa. Reizen wordt nog altijd afgeraden, maar naar verwachting duurt dat niet lang meer. Dan blijft nog wel de vraag: wil je wel op vakantie zolang corona heerst?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore