Intensieve veehouderij

'Het stinkt in Nederland': burgers dagen staat vanwege overlast megastallen

10 juni 2020 07:42 Aangepast: 10 juni 2020 07:49
Archieffoto Beeld © Getty Images

De Nederlandse staat wordt door een groep van zestien burgers voor de rechter gedaagd vanwege de stankoverlast die megastallen veroorzaken. De gedupeerden willen dat de overheid hen beter beschermt tegen de overlast door de intensieve veehouderij en beroepen zich op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

"Dat het in Brabant stinkt is bekend. En het stinkt niet alleen in Brabant, maar ook in Noord-Limburg en andere delen van Nederland", staat in een verklaring van het Brabants Burgerplatform, waarmee de burgers samenwerken. "Overal waar varkens- en pluimveestallen als paddenstoelen uit de grond geschoten zijn."

Recht op ongestoord woongenot

In de verklaring staat ook dat de veehouderij door de huidige wetgeving - en de uitzonderingen daarop - te veel wordt beschermd. Het gevolg is dat 'het recht op ongestoord woongenot van burgers wordt geschonden'.

De explosieve groei van megastallen

Vorig jaar maakten we deze video: het aantal megastallen is in korte tijd gigantisch toegenomen. Maar houdt die trend ook aan?

Zowel de advocaat van de zestien burgers als het burgerplatform denkt dat de zaak 'een reële kans op succes' heeft. Ze wijzen op de uitspraak in de Urgenda-zaak, waarin het klimaatbeleid van de overheid aan de kaak werd gesteld.

Niet gericht tegen veehouders

De stankproblematiek is al eerder aangekaart bij de Raad van State, maar die toetst alleen of de regels zijn nageleefd, en daarom kregen klagers telkens nul op het rekest.

Advocaat Nout Verbeek, die de zestien burgers bijstaat, zegt in het AD dat de actie niet gericht is tegen de veehouders. "De boeren blijven binnen de vergunningsruimte die de overheid ze biedt. Ze doen dus niks fout. Het punt is alleen dat die vergunningen nooit hadden mogen worden toegekend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Aantal megastallen met 76 procent gestegen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore