Sport of horeca?

Speelparadijzen vallen tussen wal en schip met coronarichtlijnen

09 juni 2020 16:36 Aangepast: 09 juni 2020 16:53
Beeld © ANP

Indoor speelparadijzen hebben moeite met de coronarichtlijnen: ze vallen namelijk nét niet onder horeca of sport. Per veiligheidsregio's en gemeentes worden de richtlijnen voor deze sector dan ook anders geïnterpreteerd. Als gevolg hiervan hebben de speelparadijzen vaak zelf moeten uitzoeken onder welke voorwaarden zij hun deuren konden openen.

Indoor speelparadijsketen Monkey Town heeft in elke vestiging ballenbakken, speeltoestellen en ook een terras voor de ouders.

"Wij vallen net buiten de richtlijnen die zijn opgesteld voor de horeca, sport of pretparken", zegt Monkey Town-directeur Joris Naalden. Ook heeft de branche geen gezamenlijke vereniging waar afspraken mee gemaakt konden worden. 

Open of niet?

En dus dacht het bedrijf zelf na over een beleid. "Wij hebben als Monkey Town echt zelf onze weg moeten vinden. Door intensief contact te hebben met andere exploitanten konden wij een eigen protocol voor indoor speeltuinen opstellen."

Maar het opstellen voor regels die gelden voor alle vestigingen in heel Nederland, gaat niet. "Per veiligheidsregio en gemeente wordt er besloten of een vestiging van ons open mag."

Vorige maand gingen de eerste attractieparken en dierentuinen open

Dierenpark Wildlands in Emmen wordt volledig aangepast om veiligheid te garanderen.

Ook bij de binnenspeeltuinen van keten Ballorig vinden ze dat er onduidelijkheid is. "Sommige gemeentes zien ons als een sportpark. Andere weer als een trampolinepark. Wij zijn een binnenspeeltuin met horeca. Ik heb met meerdere gemeenten contact gehad of wij daar open mochten. In Zaandam kon dat bijvoorbeeld veel later dan bij de rest", zegt Ballorig-directeur Jeroen Horbach.

Trampolineparken

Als het gaat om trampolineparken zijn er ook weer andere regels. Uit een opgesteld protocol vanuit de branchevereniging HISWA-RECRON, waar binnenspeeltuinen dus niet onder vallen, blijkt dat trampolineparken wel open mogen. 

"In bijvoorbeeld de veiligheidsregio's Utrecht en Flevoland worden trampolineparken gezien als sportinstellingen. Daar mogen we nog steeds niet overal open", zegt woordvoerder Laetitia Gruwel van Jumpsquare.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zwemmen in coronatijden? Dit zijn de regels

Volgens Veiligheidsregio Utrecht streven de veiligheidsregio's ernaar om een zo'n helder en uniform mogelijk beleid te voeren. Dat is lastig, laat een woordvoerder weten aan RTV Utrecht

Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) laat weten dat de handhaving van de coronarichtlijnen per gemeente verschillend kan zijn, omdat de prioriteiten ook kunnen verschillen. 

Dertig volwassenen of kinderen

Niet alleen over de opening van de speelparadijzen is onenigheid. Ook de hoeveelheid mensen die gelijktijdig aanwezig mogen zijn in een vestiging is onduidelijk. Directeur Naalden van Monkey Town houdt in de meeste gemeenten dertig volwassenen aan per speelparadijs. Op het aantal kinderen zit geen limiet, omdat die het coronavirus niet snel overdragen

"De meeste regio's gaan mee met deze richtlijnen. Toch zijn er ook regio's die een maximum van dertig volwassen én kinderen in totaal hanteren. Nog weer andere regio's zeggen: zolang je anderhalve meter afstand houdt, mag alles", zegt Naalden. 

2500 vierkante meter

Horbach van binnenspeeltuin Ballorig zegt dat dertig mensen in één vestiging wel erg weinig is.

"Dertig personen is helemaal niks. In Ballorig in Beverwijk passen makkelijk 600 mensen, het is een ruimte van zo'n 2500 vierkante meter. Ik besloot een foto te sturen naar de gemeente Beverwijk om te laten zien hoe leeg het is met dertig mensen. Ze reageerden met: 'waar zijn de mensen?'. 'Dat bedoel ik', zei ik toen terug. De gemeente was toen heel meedenkend."

De foto van een lege vestiging van Ballorig die directeur Jeroen Horbach stuurde naar de gemeente Beverwijk. De foto van een lege vestiging van Ballorig die directeur Jeroen Horbach stuurde naar de gemeente Beverwijk.

Toch begrijpen beide directeuren de maatregelen vanuit de gemeenten ook wel. "Ze zijn behulpzaam en kijken ook mee voor onze mogelijkheden. Het is gewoon onduidelijk omdat onze sector geen naam en toenaam heeft. Maar we waarborgen de maatregelen richting de ouders goed", zegt Horbach. 

Ook Naalden heeft begrip voor de situatie: "Ik zou op dit moment niet in de stoel van de overheid willen zitten. De bezoekers waarderen in elk geval dat wij weer open kunnen en tonen begrip dat spelen bij Monkey Town er tijdelijk iets anders aan toegaat dan normaal."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore